Akcija Europola
1

Hapšenja u Španiji zbog ilegalnog krijumčarenja, migranti plaćali do 20.000 eura za dolazak u EU

A. Ku.
Foto: Europol
Foto: Europol
Španska nacionalna policija je uz podršku Europola razbila kriminalnu grupu koja je u čamcima krijumčarila migrante iz Alžira u Španiju.

Osumnjičeni su omogućili ilegalno kretanje migranata iz Španije u druge zemlje Evropske unije (EU).

Pretraženo je devet lokacija, a uhapšena je 21 osoba. Europol je saopćio da su oduzeti dokumenti, elektronska oprema i novac u gotovini.

Istrage su otkrile da je kriminalna mreža prokrijumčarila najmanje 1.000 migranata, odnosno više od 750 državljana Sirije i više od 250 Alžiraca.

Foto: Europol
Foto: Europol

Kriminalna grupa je omogućila ilegalne prelaske sirijskih državljana duž rute Liban – Egipat – Tunis ili Libija – Alžir. Po dolasku u Alžir, migranti su smješteni u privremeni smještaj dok su čekali čamce.

Osumnjičeni su potom organizovali transport migranata brzim čamcima iz Alžira do španske obale.

Istražitelji su identifikovali dva glavna organizatora ove kriminalne grupe, jednog u Alžiru i jednog u Španiji. Osim krijumčarskih aktivnosti, kriminalna grupa je prodavala i informacije drugim grupama o tome kako organizOVATI ovu vrstu kriminalne aktivnosti.

U izvještaju Europola se navodi da su prelasci preko mora bili su izuzetno opasni – život migranata je bio ugrožen u pretrpanim čamcima kojima je nedostajala sigurnosna oprema, kao i zalihe hrane i vode.

Migrantima je naplaćeno do 20.000 eura za potpuno olakšanje njihovog prolaska do zemlje krajnjeg odredišta. Bili su obavezni da plate u svakoj fazi krijumčarenja putem podzemnog finansijskog sistema.

Istražitelji su saznali da je kriminalna mreža koristila špijunske kamere i skrivene mikrofone kako bi garantovala prikupljanje novca.