Sami finiš izborne utrke
31

Harris "aktivirala" bivše predsjednike, u kampanji joj se pridružili Bill Clinton i Barack Obama

N. Ž.
Barack Obama na skupu podrške Kamali Harris (Foto: EPA-EFE)
Barack Obama na skupu podrške Kamali Harris (Foto: EPA-EFE)
Kandidatkinji Demokratske stranke za predsjednicu SAD-a Kamali Harris će se u kampanji pridružiti bivši predsjednici ove države Bill Clinton i Barack Obama, u borbi da aktuelna potpredsjednica osvoji izbore protiv Donalda Trumpa.

Tako je Clinton zakazao dolazak na skupove u saveznoj državi Georgija, gdje Harris ima blagi zaostatak za Trumpom. Obama je već nekoliko sedmica aktivan u kampanji Harris da osvoji mjesto u Bijeloj kući.

Pored njih, u kampanji učestvuje i aktuelni predsjednik SAD-a Joe Biden, čime se tri od šest bivših predsjednika ove države, koji su još živi, u aktivnoj kampanji za Harris.

Od tri preostala, protiv jednog se bori, dok su George Bush i Jimmy Carter generalno van medijskog prostora, iako je 100-godišnji Carter putem medija poslao nekoliko poruka podrške za potpredsjednicu SAD-a.

Vrijedi istaći da su Clinton i Obama i dalje izrazito popularni među građanima SAD-a. YouGov, firma koja se bavi ispitivanjem javnog mijenja, kaže da oko 45 posto Amerikanaca podržava Clintona, dok je Obama još popularniji, s 59 posto građana SAD-a koji ga smatraju pozitivnom ličnošću.

Imajući u vidu da je Harris u zaostatku u velikom broju ključnih država, njen tim želi proba iskoristiti popularnost ovih političara kako bi preokrenula situaciju u "foto finišu" izborne utrke.