General IDF-a
101

Herzi Halevi: Posao s Hezbolahom još nije završen, Izrael je odlučan

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Načelnik generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-pukovnik Herzi Halevi kazao da vojska radi na vraćanju raseljenih stanovnika sjevernog Izraela u njihove domove. Istakao je da IDF ima misiju da eliminiše Hezbolah te kazao da posao još nije završen.

"Upravo sam završio posjetu s predsjedavajućim načelnikom štaba vojske Sjedinjenih Američkih Država u Sjevernoj komandi. Jačamo operativnu saradnju suočeni s izazovima i prijetnjama na Bliskom istoku", kaže Halevi.

Kaže da je Izrael jak i da se može braniti sam, ali i da je uvijek dobro imati snažnog saveznika pored sebe.

"Prije otprilike mjesec dana eliminisali smo najvišeg vojnog komandanta Hezbolaha nakon što je Hezbolah ubio 12 djece u Majdal Shamsu. Jučer smo preventivnom akcijom spriječili Hezbolah u još jednom pokušaju nanošenja štete građanima Države Izrael, na sjeveru i u centru. Velika većina ciljeva koje smo jučer uništili bila je usmjerena na sjever zemlje", objašnjava.

Halevi kaže da je IDF veoma odlučan da nastavi da nanosi štetu Hezbolahu, da eliminiše što više komandanata i da mu oduzme sredstva i sposobnosti.

"Hezbolah ima više mogućnosti i posao još nije završen. Naša misija je jasna, da stanovnike sjevera vratimo u njihove domove", rekao je Halevi.