Istaknuta uloga
0

Hezbolah imenovao novog komandanta elitne jedinice, već je preživio jedan atentat

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ali Reda Abbas imenovan je novim zapovjednikom Hezbollahove jedinice Radwan nakon smrti bivšeg komandanta Ibrahima Aqila u izraelskom zračnom napadu na Dahieh u Bejrutu, kako je u subotu izvijestio Al-Hadath, libanski list povezan s Hezbllahom.

Abbas, 60, rođen je u Barishu, u južnom Libanu, i preživio je pokušaj atentata 1990-ih dok je blisko surađivao s Aqilom, ističući njegovu dugogodišnju uključenost u Hezbolah. Imao je razne vojne dužnosti i prepoznat je kao ključni operativni oficir unutar južne komande Hezbolaha, što ga označava kao dio treće generacije organizacije.

Abbas navodno posjeduje univerzitetsku diplomu i naprednu vojnu obuku u Iranu, često se pojavljujući u medijima pokrivenog lica kada se raspravlja o vojnim operacijama Hezbolaha.

Abbasov novoimenovani pomoćnik je Ali Mussa Daqduq, koji je ranije bio optužen za otmicu i ubistvo pet američkih vojnika tokom incidenta 2007. u Karbali u Iraku, ali ga je irački sud oslobodio 2012., dopuštajući mu da se vrati u Liban.

Godine 2019. navodno je osnovao jedinicu Hezbolaha s ciljem provođenja operacija protiv Izraela sa sirijske Golanske visoravni i vjeruje se da je stvorio promatračke tačke za praćenje izraelskih aktivnosti.