Trebao biti novi vođa
0

Hezbolah od jučer nema kontakt sa Hashemom Safieddinom, sumnja se da ga je Izrael ubio

A. L.
Hashem Safieddine (u krugu)
Hashem Safieddine (u krugu)
Hezbollah je izgubio kontakt s jednim od svojih visokih čelnika Hashemom Safieddinom koji je viđen kao mogući nasljednik ubijenog vođe Hassana Nasrallaha, od petka nakon izraelskog zračnog napada na bejrutski kvart Dahiyeh, rekao je za Al Jazeeru libanski sigurnosni izvor.

Kao predsjedavajući Izvršnog vijeća oružane grupe, Safieddine je vrlo visokorangirani član organizacije. On je rođak pokojnog Nasrallaha, bivšeg generalnog sekretara, rekla je Al Jazeerina Dorsa Jabbari, izvještavajući iz Bejruta.

Jabbari je rekao da postoji "osjećaj hitnosti" od strane libanonskih i Hezbolahovih zvaničnika da dozvole spasilačkim timovima u tom području da izvuku tijela iz napada u petak ujutro.

Ona je dodala da je većina komandanata Hezbollaha "u sjeni", a Safieddineovo ime je izašlo u javnost tek nakon što su mnogi vjerovali da će on možda naslijediti Nasralaha, koji je ubijen u izraelskom zračnom napadu prošlog mjeseca, kao generalni sekretar Hezbolaha.

"Sada, s mogućnošću da i on bude ubijen, to dovodi u pitanje pitanje sukcesije unutar organizacije", objasnio je Jabbari.

U međuvremenu, ured za medije Hezbolaha objavio je saopštenje u kojem se navodi da su izvještaji koji se pozivaju na izvore unutar grupe o "sudbini zvaničnika Hezbollaha" "bezvrijedne glasine". Grupa je istakla da su validne samo izjave koje je izdala njihova medijska kuća.

Hezbollahovi komentari uslijedili su nakon što su medijske organizacije, uključujući Al Jazeeru, citirale sigurnosne izvore unutar grupe rekavši da je izgubila kontakt sa Safieddinom. Nije bilo jasno da li se grupa pozivala na ovaj izvještaj.

Ali nedostatak kontakta sa Safieddineom također dokazuje da postoji proboj obavještajnih podataka unutar grupe, "što je omogućilo Izraelu da locira i napadne jednog za drugim vođu", rekao je politički analitičar Al Jazeere Marwan Bishara.

Nader Hashemi, vanredni profesor Bliskog istoka i islamske politike na Univerzitetu Georgetown, kaže da je gubitak kontakta s Nasralahovim nasljednikom "još jedan ozbiljan i značajan korak za Hezbolah".

"Formulacija da su izgubili kontakt s njim je pokušaj da se pristalice Hezbollaha pripreme za nadolazeću objavu da je potvrđeno da je mrtav”, rekao je za Al Jazeeru.

U petak je novinska agencija Reuters izvijestila da je izraelski potpukovnik Nadav Shoshani rekao da vojska još uvijek procjenjuje posljedice zračnog napada, za koji je potvrdio da je ciljao Hezbolahov obavještajni štab.

Hezbolah nije zvanično komentirao status Safieddina od napada.