Poruka iz Libana
0

Hezbolah prebacuje u veću brzinu i najavljuje eskalirajuću fazu rata s Izraelom: "Vrijeme će sve pokazati"

V. K.
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekoliko sati nakon smrti vođe Hamasa Yahye Sinwara oglasio se i libanski Hezbolah te su najavili ulazak u novu fazu rata s Izraelom.

Kako su naveli iz Hezbolaha, vojnici ove organizacije vode žestoke borbe na jugu Libana te su poručili kako će se one nastaviti i dalje i to u većem intenzitetu.

"U skladu s direktivama vodstva otpora, najavljujemo prelazak u novu, eskalirajuću fazu u obračunu s izraelskim neprijateljem. Detalje ćemo otkriti u narednim danima. Vrijeme će sve pokazati", naveli su iz Hezbolaha.

Poručili su kako Hezbolah nanosi velike gubitke izraelskoj vojsci na jugu zemlje te da gubici, pored opreme, uključuju i veliki broj vojnika i oficira.

Između ostalog, iz Hezbolaha su saopćili kako su u posljednja 24 sata napravili nekoliko uspješnih zasjeda za izraelske vojnike.

"Intenzivni sukobili su izbili iz neposredne blizine, posebno u gradovima Al-Qawzah i Rmeish, što je rezultiralo smrću 10 izraelskih vojnika, više od 150 ranjenih. Uništeno je devet tenkova Merkava i četiri vojna buldožera", poručili su.

Također, jasno su poručili kako će se i raketni napadi na Izrael nastaviti i u narednim danima.

"Raketne snage otpora nastavljaju gađati izraelske položaje i baze duž granice, kao i naselja i okupirane gradove na sjeveru", zaključili su iz Hezbolaha.