Libanski pokret
0

Hezbolah preuzeo odgovornost za napad na Izrael, stigla im prijetnja iz SAD-a

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Libanski pokret Hezbolah preuzeo je odgovornost za raketni napad na teritoriju Izraela koji je jutros u ranim jutarnjim satima započeo iz Libanona. Sjedinjene Američke Države su uputile upozorenje ovom pokretu.

Hezbolah je objavio da je ovaj raketni napad bio odgovor na izraelske napade, gdje su život izgubila tri njihova borca.

Abdalah Bou Habib, ministar vanjskih poslova Libana, potvrdio je da je u ponedjeljak dobio garancije čelnika Hezbollaha da se ova grupa neće miješati u sukob u Izraelu.

SAD i njihovi saveznici su upozorili Hezbolah da se suzdrži od povećavanja napetosti u Izraelu,

Uprkos određenim napetostima na granici, visoki dužnosnici administracije trenutačno ne vjeruju da će Hezbolah učestvovati u sukobu između Hamasa i Izraela. Vjeruju se da su upozorenja imala utjecaja.

SAD je komunicirao s Hezbolahom putem različitih kanala, uključujući libansku vladu i Nabiha Berrija, predsjednika libanonskog parlamenta, koji je saveznik Hezbolaha.

Na brifingu u Kongresu u nedjelju, dužnosnici administracije spomenuli su Berrija kao posrednika. SAD neće službeno komunicirati s Hezbolahom kojeg smatraju terorističkom grupom, pa se Berri smatra prirodnim posrednikom.

Francuska je također prenijela Hezbolahu, na zahtjev Izraela, da izbjegava eskalaciju i održava mir te da će Izrael značajno reagovati ako dođe do daljnjeg eskaliranja, prema izvoru upućenom u razgovore. Ovi razgovori bili su usklađeni sa SAD-om, kako je izjavio isti izvor.

"Zapadni saveznici s neformalnim kontaktima s Hezbolahom su prenijeli određene poruke", potvrdio je zapadni diplomat, ističući da odgovor Hezbolaha sugerira "njihovu trenutnu spremnost da se suzdrže od daljnje eskalacije."