Poznati detalji operacije
3

Hezbolah se oglasio nakon što je pogodio bazu u Haifi: Desetine žrtava IDF-a, ovo je samo početak

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Hezbolah se oglasio nakon što je otkrio detalje svoje složene operacije na jugu Haife, upozoravajući izraelsku vojsku na posljedice koje će snositi ako nastavi sa svojom agresijom.

Operativni štab Hezbolaha izdao je saopštenje u ranim jutarnjim satima ponedjeljka, upozoravajući izrael na ozbiljne posljedice koje će snositi ako nastavi s agresijom na libanske civile i teritorije. U saopštenju je potvrđeno da će okupirana Haifa, i još dalje, postati nova Kiryat Shmona kada su u pitanju rakete, projektili i dronovi Otpora.

Upozorenje je došlo usred izraelske agresije na libansku Bekaa i njen narod, a izrečeno je u objavljenim snimcima najnovije operacije "Pupavac", koja je snimila osjetljive izraelske vojne ciljeve i vitalne objekte, posebno u okupiranoj Haifi.

Prema Hezbolahu, izraelska vojska je računala na neaktivnost Otpora nakon što su njihove snage počinile "gnusne operacije" i atentate na njihove vođe, uključujući Sejjida Hasana Nasrallaha na čelu.

"Kao rezultat toga, Hezbolah je odlučio naučiti okupatora lekciju, pokazujući samo dio svojih sposobnosti, pri čemu je njegova komanda odabrala Golansku brigadu u Binyamini kao cilj", napisao je Hezbollah

Detalji operacije

U složenoj operaciji, Hezbolahove raketne snage ispalile su desetine raketa na različite ciljeve u Nahariyi i Akki kako bi pokrenule sisteme zračne odbrane Izraela. Hezbolahova zračna jedinica je zatim istovremeno rasporedila rojeve dronova različitih tipova, uključujući neke koji su korišteni prvi put.

Dronovi su uspješno probili radare odbrane neprimijećeni, dosegnuvši vojni cilj: kamp za obuku Golanske brigade u Binyamini, južno od okupiranog grada Haife, te detonirali u prostorijama gdje su se desetine izraelskih vojnika, uključujući visoke oficire.

Tvrde da je "više desetina izraelskih vojnika poginulo i ranjeno".

"Islamski otpor je obećao, najsvetijem i najplemenitijem narodu, da će ostati njihov zaštitni štit i neće dopustiti ovom kukavičkom neprijatelju da ih izoluje. Ponavljamo svoje obećanje svom najcjenjenijem i najsvetijem mučeniku Sejjidu Hasanu Nasrallahu da će nastaviti braniti libansku zemlju prema terenskim planovima koje su lično nadzirale naše mučenički vođe", istakao je Hezbolah.

Dalje su upozorili neprijatelja da je ono što su vidjeli danas na jugu Haife samo mali prikaz onoga što ih čeka ako odluče nastaviti agresiju na Liban i njegov narod.

IDF priznaje četiri poginula

Ranije u nedjelju, napad dronom na izraelsku vojnu bazu u Binyamini, južno od Haife, usmrtio je četiri Izraelca i ranio 67 drugih, prema izraelskim medijima.

Posebno je napomenuto da izraelski sistemi zračne odbrane nisu uspjeli otkriti dron, koji je detonirao bez aktiviranja sirena za uzbunu u tom području, što su potvrdili izraelski mediji.

Izvještava se da je 50 vozila hitne pomoći hitno poslano na mjesto događaja kako bi prevezli stradale, uz poziv i za helikoptere.

Hezbolah je izdao saopćenje nakon operacije, preuzimajući odgovornost za napad.

"Islamski otpor izveo je operaciju u večernjim satima nedjelje, 13. oktobra 2024. godine, lansirajući eskadrilu napadačkih dronova na kamp za obuku Golanske brigade u Binyamini, južno od Haife," navodi se u saopćenju.

[TWITTER]status/1845704862022934929[/TWITTER]

Otpor je naveo da je operacija izvedena kao odgovor na "izraelske" masakre širom Libana, posebno na agresiju na libansku prijestolnicu prije nekoliko dana.