Koriste se i "pejdžeri"
0

Hezbolah usvojio nove taktike upotrebe primitivnih tehnologija kako bi izbjegao izraelski nadzor

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U pokušaju da izbjegnu IDF-ove visokotehnološke metode praćenja, Hezbolah a zabranjuje operativcima korištenje mobilnih telefona i vraća se na decenijama star komunikacijski sistem.

Kodirane poruke. Fiksni telefoni. Pageri. Nakon ubistva viših komandanata u izraelskim zračnim napadima, Hezbolah je počeo da koristi nekim niskotehnološkim strategijama kako bi pokušala izbjeći sofisticiranu tehnologiju nadzora svojih neprijatelja, rekli su informirani izvori za Reuters.

Također je koristio vlastitu tehnologiju, bespilotne letjelice, za proučavanje i napad na izraelske sposobnosti prikupljanja obavještajnih podataka u onome što je čelnik Hezbolaha Hassan Nasrallah opisao kao strategiju "zasljepljivanja" Izraela.

Strane se međusobno sukobljavaju od 8. oktobra. Dok su borbe na libanskoj južnoj granici ostale relativno obuzdane, pojačani napadi posljednjih sedmica pojačali su zabrinutost da bi moglo prerasti u rat širokih razmjera.

Desetine hiljada ljudi pobjegli su s obje strane granice. S izraelske strane ubijeno je deset civila, kao i 16 vojnika i rezervista Izraelskih odbrambenih snaga. Hezbolah je imenovao 364 pripadnika koje je ubio Izrael, a ubijeno je i 65 operativaca drugih grupa i desetine civila.

Mnogi Hezbolahovi pripadnici ubijeni su dok su bili blizu granice usred gotovo svakodnevnih neprijateljstava, koja su uključivala lansiranje raketa i eksplozivnih bespilotnih letjelica u sjeverni Izrael, ali je Hezbolah također potvrdio smrt više od 20 operativaca - uključujući tri glavna komandanta, pripadnika njegove elitne postrojbe specijalnih snaga Radwan i obavještajni operativci - u ciljanim napadima daleko od prve crte fronta.

Izraelska vojska rekla je da je odgovorila na neizazvani napad Hezbolaha, a u izjavi za Reuters, Izraelske odbrambene snage su rekle u saopćenju da napadaju vojne ciljeve i poduzimaju "izvedive mjere opreza kako bi ublažile štetu civilima".

"Uspjeh ovih napora ovisi o sposobnosti IDF-a da prikupi temeljite i precizne obavještajne podatke o Hezbolahovim snagama, njegovim vođama, terorističkoj infrastrukturi organizacije, njihovom boravištu i operacijama", stoji u saopćenju.

IDF nije odgovorio na pitanja o svom prikupljanju obavještajnih podataka i Hezbolahovim protumjerama, navodeći "razloge obavještajne sigurnosti".

Dok domaći pritisak raste u Izraelu zbog Hezbolahovih baraža, IDF je istaknuo svoju sposobnost da udari na operativce grupe preko granice.

Tehnologija elektroničkog nadzora igra ključnu ulogu u ovim napadima. IDF je rekao da ima sigurnosne kamere i sisteme za daljinsko očitavanje uvježbane na područjima gdje djeluje Hezbolah, te da redovno šalje nadzorne dronove preko granice da špijuniraju svog protivnika.

Izraelsko elektroničko prisluškivanje, uključujući hakiranje mobitela i računala, također se smatra jednim od najsofisticiranijih na svijetu.

Hezbolah je naučio iz svojih gubitaka i prilagodio svoju taktiku kao odgovor, reklo je Reutersu šest izvora upoznatih s operacijama skupine, govoreći pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarali o osjetljivim sigurnosnim pitanjima.

Mobiteli, koji se mogu koristiti za praćenje lokacije korisnika, zabranjeni su na bojnom polju u korist staromodnijih komunikacijskih sredstava, uključujući dojavljivače i kurire koji osobno dostavljaju verbalne poruke, rekla su dva izvora.

Hezbolah također koristi privatnu, fiksnu telekomunikacijsku mrežu koja datira iz ranih 2000-ih, rekla su tri izvora.

U slučaju da se razgovori čuju, šifrirane riječi se koriste za oružje i mjesta sastanka, prema drugom izvoru koji je upoznat s logistikom skupine. Oni se ažuriraju gotovo svakodnevno i dostavljaju jedinicama putem kurira, rekao je izvor.

"Suočavamo se s bitkom u kojoj su informacije i tehnologija ključni dijelovi", rekao je Qassem Kassir, libanski analitičar blizak Hezbollahu. "Ali kada se suočite s određenim tehnološkim napretkom, morate se vratiti starim metodama - telefonima, osobnoj komunikaciji... bilo kojoj metodi koja vam omogućuje da zaobiđete tehnologiju."