Veliki obrat
53

Hoće li Erdogan ponovo pružiti ruku al-Assadu: "Nema razloga da ponovo ne uspostavimo odnose"

B. H.
Posljedni susret između Assada i Erdogana se desio prije 15 godina
Posljedni susret između Assada i Erdogana se desio prije 15 godina
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izrazio je otvorenost za obnovu diplomatskih odnosa sa Sirijom, nakon poziva njegovog kolege Bashara al-Assada na poboljšanje veza među narodima.

"Nema razloga da se diplomatski odnosi ne uspostave. Možemo nastaviti na isti način kao što smo radili zajedno u prošlosti", rekao je Erdogan novinarima jučer nakon džuma namaza.

Predsjednik se prisjetio prethodnih razgovora s Assadom koji su uključivali čak i porodice, dodavši: "Nije nemoguće. Sutra bi se moglo ponoviti".

Ministri vanjskih poslova Turske i Sirije sastali su se krajem 2022. na razgovorima na najvišoj razini između, koji su u "zavadi" od 2011. kada su pobune Arapskog proljeća zahvatile Siriju i gurnule zemlju u rat.

Sukob je odnio stotine hiljada života, uključio brojne strane sile i rascjepkao zemlju. Assad je nedavno pokazao spremnost da popravi veze s Turskom usred širih regionalnih napora za pomirenje.

U objavi objavljenoj na web stranici sirijskog predsjedništva 25. juna stoji da on "potvrđuje otvorenost Sirije za sve inicijative" za poboljšanje odnosa Ankare i Damaska ​​"temeljenih na sirijskom suverenitetu, teritorijalnom integritetu u cijelosti, borbi protiv terorizma i terorističkih organizacija".

On je tu poruku prenio ruskom izaslaniku za Siriju Aleksandru Lavrentjevu tokom sastanka u Damasku, navodi sirijska državna novinska agencija.

Erdogan prošle godine nije isključio razgovore s Assadom, ali je ponovio svoj stav o vojnim operacijama Turske u sjevernoj Siriji.

"Nemamo cilj miješati se u unutrašnje poslove Sirije. Sirijski narod je bratski", rekao je Erdogan.

Direktni pregovori između turskih i sirijskih dužnosnika uz rusko posredovanje koji su započeli 2022. završili su bez uspjeha jer je Damask inzistirao na povlačenju turskih snaga sa sirijskog teritorija.

Turska ima kontrolu nad velikim teritorijem u sjevernoj Siriji kao rezultat operacija između 2016. i 2020. godine.