Analiza NYT-a
41

Hoće li Izrael krenuti na iranska nuklearna postrojenja? Strah postoji, ali je scenarij i dalje malo vjerovatan

V. K.
Američki New York Times analizirao je potencijalni odgovor Izraela na iranski napad te su saopćili kako je teško očekivati da Izrael kao mete za napad odabere iranska nuklearna postrojenja.

Nekoliko zvaničnika koji su govorili pod uslovom anonimnosti izjavili su kako se, uprkos zabrinutosti Washingtona, ne očekuje da će Izrael pogoditi iranske nuklearne lokacije.

Umjesto toga, zvaničnici ističu kako će se Izrael najvjerovatnije fokusirati na vojne baze, obavještajne službe ili čak rukovodstvo Irana.

"Bivši i sadašnji izraelski dužnosnici izrazili su sumnje da bi Izrael mogao nanijeti ozbiljnu štetu iranskom nuklearnom programu. Ipak, u Pentagonu smatraju da će Izrael u svakom slučaju odlučiti kada je najbolje vrijeme za napad", piše New York Times.

Kada je riječ o eventualnom napadu na nuklearna postrojenja, zvaničnici su obrazložili zbog čega izražavaju sumnju u ovakav slijed događaja.

"Postavlja se pitanje da li bi potencijalni udar bio dovoljno efikasan da ometa nuklearni program ili bi ga jednostavno umjesto toga poslao u podzemlje i doveo do toga da Teheran ubrza priču o nuklearnom oružju", ističe se u analizi.

Umjesto napada na nuklearna postrojenja, ističe se kako je Washington, u koordinaciji s Izraelom, pozvao na sabotaže, diplomatiju i sankcije kao mjere koje bi osujetile iranski nuklearni program.