Sjednica u Strazburu
19

Hoće li Meloni zabiti nož u leđa Ursuli von der Leyen: Očekuje se sukob dvije najmoćnije žene EU

V. K.
Hoće li Meloni podržati Ursulu von der Leyen za novi mandat (Foto: EPA-EFE)
Hoće li Meloni podržati Ursulu von der Leyen za novi mandat (Foto: EPA-EFE)
Evropski parlament će u četvrtak na glasanju u Strazburu odlučiti o tome da li će potvrditi novi mandat Ursule von der Leyen na čelu Evropske komisije, a ova odluka ponovno je u fokus stavila sukob koji tinja između nje i italijanske premijerke Giorgie Meloni.

Trenutno, dvije najmoćnije žene kako ih opisuju zapadni mediji, mogle bi ponovno tokom glasanja doći u sukob i to prvenstveno zbog činjenice da bi Giorgia Meloni mogla poprilično zakomplikovati glasanje.

Nakon što su EU izbori okončani, najvažnije pozicije u Briselu raspoređene su dogovorom između predstavnika Evropske narodne partije (EPP) te Socijalista, a takva raspodjela razljutila je italijansku premijerku koja je nekoliko puta naglašavala da desničari zaslužuju bar jednu poziciju potpredsjednika.

Sada, nekoliko sedmica nakon preraspodjele pozicija, Von der Leyen će se suočiti s potencijalnim problemom. Dok će u teoriji imati dovoljni podrške u EU parlamentu, čak 15 posto europarlamentarki možda neće podržati njen novi mandat.

"Tu bi mogla uskočiti Meloni. Ona je na čelu grupe evropskih konzervativaca i reformista tvrdokorne desnice čijih bi se 78 glasova moglo pokazati ključnim za sudbinu Ursule von der Leyen", piše Politico.

Zbog toga, glasanje u četvrtak Meloni će staviti pred dva izbora.

"Ona mora prihvatiti priliku da bude dio većine koja izražava podršku predsjednici Evropske komisije ili će ostati van svega, što mislim da će joj biti teško", rekao je Marco Valbruzzi, politolog iz Napulja.

Nešto ranije, iz Brisela su jasno stavili do znanja da ne postoji Plan B ako se ne potvrdi Ursula von der Leyen.

"Ako u četvrtak ne bude imala 361 glas, politika EU će ponovo ući u haos i konfuziju", objašnjava se.

Također, Rim ima mnogo toga na kocki.

"Ako Meloni podrži kandidaturu Von der Leyen, ona će učvrstiti svoje mjesto glavnog umjerenog glasa u EU. Ako naredi zastupnicima da budu suzdržani, riskira da stranku, ali i Italiju, ostavi na margini. Prisilit će Meloni da bira između svojih pragmatičnih instinkta i političkih uvjerenja koje je zastupala godinama u Italiji", navodi se u analizi.