Bliskoistočna slagalica
42

Hoće li nakon 13 godina Turska završiti rat u Siriji: Erdogan u misiji historijskog pomirenja

B. H.
Foto: Wikicommons
Foto: Wikicommons
Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan sastao se u četvrtak s predstavnicima glavnih sirijskih opozicionih organizacija s kojima je razgovarao o političkom rješenju za okončanje građanskog rata u Siriji.
Na sastanku s čelnikom Sirijske nacionalne koalicije Hadimom Bahrom, predsjednikom sirijske pregovaračke komisije Badirom Jamousom i predsjednikom privremene sirijske vlade Abdurrahmanom Mustafom, Fidan je razgovarao o trenutnom razvoju sukoba u Siriji i podršci Turske "smislenom i realističnom dijalogu i pregovorima".

Turska podržava političko rješenje, saopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Turska je u početku namjeravala srušiti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada kada je 2011. izbio sukob u Siriji. Međutim, nakon podrške raznim pobunjeničkim skupinama, Ankara se kasnije fokusirala na sprječavanje kurdskih snaga da preuzmu kontrolu nad područjima u sjevernoj Siriji.

Od 2016. Turska je izvela nekoliko vojnih operacija u Siriji kako bi potisnula kurdske militante dalje od svojih granica.

Kako javlja AFP, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan već neko vrijeme nagovještava da bi mogao preispitati svoje odnose sa sirijskim kolegom. Početkom jula rekao je da može pozvati Assada u Tursku bilo kada.

Znakovi popuštanja napetosti između Erdogana i Assada, uključujući planove za otvaranje prijelaza između područja pod kontrolom sirijske vlade i područja koja drže opozicione grupe u pokrajini Aleppo, doveli su do porasta napetosti u gradovima koje kontrolira opozicija, koju podržava Turska.

Tzv. "Vlada spasa" Hayat Tahrir al-Sham sa sjedištem u Idlibu — pobunjeničke grupe bivše Al-Qaide koja kontrolira druge dijelove sjeverozapadne Sirije — izdala je izjavu 1. jula pozivajući Tursku da "preuzme svoje zakonske i moralne odgovornosti za zaštitu sirijske izbjeglice".

Prema podacima UN-a, u Turskoj se nalazi oko 3,2 miliona sirijskih izbjeglica od ukupno 85 miliona stanovnika. Neki protivnici turskog predsjednika obećavaju da će izbjeglice poslati natrag u Siriju.

Građanski rat u Siriji ostavio je više od pola miliona mrtvih, a milijuni su protjerani iz svojih domova.