Potencijalni problem
39

Hoće li Rusi ugroziti podmorske kablove: U SAD-u zabrinuti zbog kretanja podmornica

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Sjedinjene Američke Države otkrile su povećanu rusku vojnu aktivnost u blizini ključnih pomorskih kablova što je izazvalo zabrinutost Washingtona.

Prema pisanju CNN-a, Rusija proširuje vojnu jedinicu poznatu kao GUGI, raspoređujući podmornice, površinske brodove i pomorske dronove.

"Zabrinuti smo zbog povećane aktivnosti ruske mornarice širom svijeta i da bi se kalkulacije Rusije u vezi s oštećenjem američke i savezničke kritične podvodne infrastrukture mogle promijeniti", rekao je jedan od zvaničnika za CNN.

Poručio je kako Rusija nastavlja da razvija pomorske sposobnosti za podvodnu sabotažu uglavnom kroz jedinicu GUGI, strogo čuvanu jedinicu koja upravlja površinskim plovilima te podmornicama.

"SAD redovno prate ruske brodove koji patroliraju u blizini kritične pomorske infrastrukture i podmorskih kablova često daleko od ruskih obala", naveli su.

Na kraju, zvaničnik koji je za CNN govorio pod uslovom anonimnosti izjavio je kako će Washington svaku takvu sabotažu podmorske infrastrukture smatrati značajnom eskalacijom ruske agresije izvan granica Ukrajine.

"Sve aktivnosti koje su oštetile infrastrukturu morskog dna, uključujući podmorske kablove, posebno tokom perioda pojačanih tenzija, rizikuju nesporazume i pogrešne percepcije koje mogu dovesti do nenamjerne eskalacije", poručio je.