Novi pomak u ratu
50

Hoće li SAD dopustiti Zelenskom da njihovim oružjem napadne Rusiju? Postoje naznake da hoće

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki državni sekretar Antony Blinken dao je naznake da bi Bijela kuća uskoro mogla ukinuti ograničenja koja je postavila Ukrajini u vezi s korištenjem zapadno isporučenih oružja dugog dometa na ključne vojne ciljeve unutar Rusije. Iako nije bilo zvanične objave, odluka se, prema izvorima, već donijela iza zatvorenih vrata.

Tokom posjete Kijevu, gdje se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Lammyjem, Blinken je istakao da su SAD od početka bile spremne prilagoditi svoju politiku u skladu s promjenama na ukrajinskom ratištu. “Nastavićemo to činiti”, naglasio je Blinken, jasno stavljajući do znanja da je američka podrška Ukrajini dugoročna i fleksibilna.

Lammy je napomenuo kako će on i Blinken izvijestiti svoje “šefove” – američkog predsjednika Joea Bidena i britanskog premijera Keira Starmera – o razgovorima koje su vodili sa Zelenskim. Iranski transfer balističkih raketa Rusiji, otkriven prethodne sedmice, utjecao je na strateško promišljanje u Londonu i Washingtonu. Lammy je to nazvao “značajnom i opasnom eskalacijom”, dodajući da je “Putin taj koji eskalira sukob”.

Nova osa Moskve, Teherana i Pjongjanga

Lammy je posebno ukazao na formiranje nove osi između Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, te apelovao na Kinu da se ne pridružuje ovoj, kako ju je nazvao, “grupi odmetnika”. Ovaj novi strateški savez dodatno je zakomplicirao globalnu sigurnosnu situaciju i ubrzao donošenje odluka u zapadnim prijestolnicama.

Prema izvorima iz britanske vlade, već je donesena odluka da se Ukrajini dozvoli korištenje krstarećih raketa Storm Shadow na ciljeve unutar Rusije. Ipak, očekuje se da ta odluka neće biti javno objavljena u bliskoj budućnosti, a moguće je da će se razgovori između Bidena i Starmera, zakazani u Washingtonu, dotaknuti šireg strateškog konteksta rata u Ukrajini, a ne specifičnih oružanih sistema.

Ograničenja na upotrebu oružja dugog dometa

Iako je posjeta Blinkena i Lammyja Kijevu jasan znak pozitivne odluke u vezi sa Storm Shadow raketama, smatra se da će i dalje postojati određena ograničenja u vezi s njihovom upotrebom. Ova oružja imaju domet od najmanje 300 kilometara, ali zapadne sile žele izbjeći nepromišljene ili prekomjerne napade na rusku teritoriju. Lammy je, govoreći u Kijevu, odbio otkriti detalje privatnih razgovora kako bi izbjegao davanje prednosti Putinu. Osudio je rusku invaziju, nazvavši je “imperijalizmom” i “fašizmom”.

Ukrajina već mjesecima lobira za dozvolu da napada vojne ciljeve duboko unutar ruskog teritorija, uključujući aerodrome i lansere raketa. Predsjednik Zelenski je u nekoliko navrata izrazio frustraciju zbog američkog opreza, tvrdeći da je Bidenova oprezna taktika koštala života i omogućila Kremlju da “lovci” Ukrajince. Zelenski je pozvao SAD da pokaže veće povjerenje u ukrajinsku vojsku i naglasio da se Rusija može obuzdati samo silom.

Zapadna podrška Ukrajini ostaje čvrsta

Lammy i Blinken stigli su u Kijev vozom iz Poljske kako bi ponovili svoju “nepokolebljivu podršku” Ukrajini. Lammy je na društvenim mrežama istakao da je nužno suprotstaviti se Putinovom imperijalizmu jer “naša kolektivna sigurnost ovisi o tome”. Ruski napadi na civile su, prema njegovim riječima, “strašni, barbarski i nevjerovatni”.

Posjeta je uslijedila nakon što je Blinken u Londonu potvrdio da je Iran poslao nove balističke rakete Rusiji, što je dodatno pojačalo tenzije. U Kijevu je Blinken naglasio da su SAD i Velika Britanija posvećene ukrajinskoj “pobjedi” i “uspjehu”, dok je Lammy istakao dugoročnu britansku podršku kroz novu vojnu pomoć, uključujući rakete Brimstone i samohodne haubice AS-90.

Dok Ukrajina nestrpljivo iščekuje dozvolu za korištenje oružja dugog dometa, mnogi u Kijevu vjeruju da su SAD i Velika Britanija na pragu te odluke. Bivši ukrajinski ministar odbrane Andrij Zagorodnjak izjavio je da bi dozvola za napade unutar Rusije bila “velika stvar” za Ukrajinu, dok je ukrajinska zastupnica Kira Rudik izrazila nadu da će uskoro stići odluka o napadima s Atacms raketama.

Izgleda da je pitanje vremena kada će Zapad formalno omogućiti Ukrajini korištenje ovih moćnih oružja na ruskoj teritoriji, ali se i dalje traži pažljiva ravnoteža kako bi se izbjegla daljnja eskalacija sukoba.