Nakon odluke Tel Aviva
39

Hoće li se sve vratiti u 1993. godinu: Od PLO se traži povlačenje priznanje Izraela

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Hamas i Palestinski islamski džihad pozvali su vodstvo Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) da povuče svoje priznanje Izraela kao odgovor na odluku Knesseta da ne prizna palestinsku državu.

Ovaj poziv uslijedio je tokom sastanka između lidera dvaju pokreta u Dohi, u Kataru, gdje je šef političkog ureda Hamasa Ismail Haniyeh ugostio generalnog sekretara Palestinskog islamskog džihada Ziyada al-Nakhalaha i njegovog zamjenika Mohammada al-Hindija.

Delegacije su istaknule "herojsku otpornost palestinskog naroda u suočavanju s eskalirajućim krvoprolićem" koje je počinio Izrael, sistematskim razaranjem u Pojasu Gaze i pokušajima da se zatru svi aspekti ljudskog života.

U svjetlu deklariranog stajališta izraelskog Knesseta kojim se odbija pravo palestinskog naroda na uspostavu nezavisne države, čelnici su pozvali na jedinstveno nacionalno stajalište kako bi se suprotstavili ovim pokušajima istrebljenja Palestine.

Dva pokreta pozvala su vodstvo PLO-a da povuče priznanje Izraela, ponovno potvrđujući pravo palestinskog naroda na uspostavu svoje nezavisne države s al-Qudsom kao glavnim gradom i pravo na povratak za prisilno raseljene i izbjeglice.

PLO je inače priznao Izrael 1993. godine Sporazumom iz Osla. Sporazum je predvidio stvaranje jedne palestinske vlasti. Palestinska vlast je po tom sporazumu trebala dobiti odgovornost za upravu na teritoriju pod svojom kontrolom. Sporazum je predviđeno povlačenje izraelskih vojnih snaga s područja buduće Palestinske autonomije iz pojasa Gaze i Zapadne obale.

Izraelski Kneset glasao je za donošenje rezolucije kojom se odbija uspostava palestinske države u četvrtak uoči potencijalne posjete izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Washingtonu.

Stranke iz Netanyahuove koalicije i desničarske stranke iz opozicije, uključujući stranku State Camp Bennyja Gantza, kosponzorirale su rezoluciju. U međuvremenu, ministar finansija Bezalel Smotrich rekao je u Knessetu da se "Palestinska država ne može uspostaviti jer ne postoji nešto poput palestinskog naroda".

Članovi Knesseta iz stranke Yesh Atid čelnika opozicije Yaira Lapida napustili su dvoranu kako bi izbjegli glasovanje o rezoluciji, uprkos tome što je stranka zauzela striktan stav u korist "rješenja s dvije države".

Izraelska radnička stranka, Ra'am i Hadash-Ta'al bile su jedine stranke koje nisu podržale tu mjeru.

Ranije u februaru, Kneset je donio rezoluciju kojom se odbija uspostava palestinske države, međutim, prijedlog se posebno odnosio na jednostrano uspostavljanje takve države bez odobrenja "Izraela".

Ovaj put mjera ima drastičniji sadržaj jer se njome direktno odbacuje bilo kakva uspostava palestinske države, odbacujući pravo Palestinaca na državnost.