Nazvali "odvratnim"
75

HRW: Izraelski ministar je objavom blokade pozvao na činjenje ratnog zločina

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Grupa za ljudska prava Human Rights Watch nazvala je "odvratnim" poziv izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta na uvođenje potpune opsade Gaze, uključujući prekid opskrbe hranom, gorivom i strujom.

"Uskraćivanje stanovništva na okupiranom teritoriju hrane i struje je kolektivno kažnjavanje, što je ratni zločin, kao i korištenje izgladnjivanja kao ratnog oružja. Međunarodni kazneni sud trebao bi uzeti u obzir ovaj poziv na počinjenje ratnog zločina.", rekao je u izjavi Omar Shakir, direktor HRW-a za Izrael i Palestinu.

Odkako je izraelska vojska pokrenula svoju ofanzivu na Pojas Gaze u subotu ujutro, gotovo 100 palestinske djece je ubijeno, prema grui za prava djece Defense for Children International — Palestina.

Najmanje 91 palestinsko dijete u Gazi poginulo je u zračnim napadima, a izraelske snage ubile su i ubile pet palestinskih dječaka na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćila je grupa.

Čitave porodice su izbrisane, dodaje DCI-Palestine, ukazujući na primjer kućanstva Shaban. Šesteročlana porodica, uključujući 11-godišnjeg Omara, sedmogodišnjeg Batoula, 10-godišnju Ghadu i bebu Ahmada, navodno su svi ubijeni.

Najmanje 900 Izraelaca je ubijeno, a gotovo 2.400 ranjeno od Hamasove iznenadne invazije u subotu ujutro. U Gazi Palestinci javljaju o više od 600 mrtvih i više od 3.000 ranjenih.