Koordinacija s Iračanima
85

Huti objavili da su izveli raketni napad na brodove u Haifi, Izrael sve negira

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Jemenski Huti pokrenuli su dvije zajedničke vojne operacije s Islamskim pokretom otpora u Iraku protiv brodova u izraelskoj luci Haifa, saopćio je vojni glasnogovornik grupe Yahya Saree u televizijskom govoru.

"Prva je ciljala dva broda koji su prevozili vojnu opremu u luci Haifa, dok je druga ciljala brod koji je prekršio odluku o zabrani ulaska u luku", rekao je Saree u četvrtak.

Dodao je kako su Dvije operacije izvedene su s određenim brojem dronova, te da su "udari su bili precizni",

Izraelska vojska brzo je demantovala ovu informaciju, nazvavši je "neistinitom".

Huti i iračke grupe koje djeluju pod imenom Islamski otpor, napadaju izraelske ciljevi u regiji.

Objava pokazuje sve veći nivo koordinacije između različitih grupa u "osovini otpora" saveznika Irana, koja također uključuje libanski Hezbolah.

Domet raketa koje posjeduju Huti
Domet raketa koje posjeduju Huti

Najnoviji napad dolazi kao odgovor na "masakre izraelskog neprijatelja u Rafi" u južnom Pojasu Gaze, saopćili su Huti.

Vođa Huta Abdul Malik al-Houthi rekao je da će se operacije grupe s Islamskim otporom u Iraku protiv Izraela intenzivirati.

Huti, koji kontroliraju glavni grad Jemena, Sanu, napadaju međunarodne brodove u Crvenom moru od novembra u kampanji solidarnosti s Palestincima i protiv izraelskog napada na Gazu.

Saree je rekao da bi izraelska vojska trebala očekivati ​​"specifičnije zajedničke operacije" sve dok njena "brutalna i zločinačka agresija ne prestane i dok se ne ukine njezina opsada protiv našeg naroda u Pojasu Gaze".

Vojna koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama bombarduje ciljeve Huta od januara ali jemenska grupa nastavlja s napadima.

Od 7. oktobra izraelske su snage uništile veći dio Gaze, protjerale oko 1,7 miliona ljudi iz svojih domova i gurnule opkoljenu enklavu na rub gladi.