Krše njihova pravila
41

Huti šalju e-mailove upozorenja brodovima: "Pripremite se za napad, uz srdačne pozdrave"

N. Ž.
Glasnogovornik Hutija Yahya Sarea (Foto: EPA-EFE)
Glasnogovornik Hutija Yahya Sarea (Foto: EPA-EFE)
Jemenska grupa Huti već nekoliko mjeseci intenzivno vodi kampanju napada na brodove koji prolaze kroz Crveno more, a za koje procjenjuju da na bilo koji način krše zabranu koju su uspostavili.

Posebno interesantna priča povezana je uz grčki brod koji je na putovanju stao uz izraelsku luku. Kada je brod ponovo krenuo, kompanija koja je u vlasništvu ovog plovila dobila je e-mail upravo od Hutija.

U ovom e-mailu, čiji sadržaj je objavio Reuters, Huti su pojasnili da je brod prekršio zabrane koje su nametnuli, te da se "spreme za napad."

"Snosite odgovornost i posljedice uključivanja broda na listu zabrana," kaže se u e-mailu, potpisanom od strane Centra za koordinaciju humanitarnih operacija (HOCC) sa sjedištem u Jemenu, tijela osnovanog u februaru za povezivanje Hutija i komercijalnih brodarskih operatera.

E-mail, primljen krajem maja, upozorio je na "sankcije" za cijelu flotu kompanije ako brod nastavi "kršiti kriterije zabrane i ulaziti u luke uzurpatorskog izraelskog entiteta".

Ovu komunikaciju dobile su i druge firme čija su plovila, prema Hutima, prekršila "pravila" postavljena za prolaz kroz Crveno more.

"Vaši brodovi su prekršili odluku Oružanih snaga Jemena," pisalo je u posebnom e-mailu poslanom u junu iz vladinog domena Jemena drugoj grčkoj kompaniji.

"Stoga će kazne biti izrečene za sve brodove vaše kompanije. Srdačan pozdrav, Morska flota Jemena", stajalo je u e-mailu.

Huti su izveli gotovo 100 napada na brodove koji prelaze Crveno more od novembra, djelujući u solidarnosti sa Palestincima u godini dana dugom ratu Izraela u Gazi. Potopili su dva broda, zaplijenili još jedan i ubili najmanje četiri pomorca.