Tranzitna ruta
15

Huti tvrde da mogu izvoditi napade svakih 12 sati, u Crvenom moru aktivni i somalijski pirati

F. H.
Mapa: Shutterstock
Mapa: Shutterstock
Nakon što je pokrenuta međunarodna operacija u Crvenom moru, Huti su poručili da će nastaviti sa blokadom izraelskih luka i brodova i da mogu izvoditi napade svakih 12 sati.

"Naš stav se neće promijeniti u smjeru palestinskog pitanja, bez obzira na to uspostavi li se pomorski savez ili ne. Naša pozicija podrške Palestini i Pojasu Gaze ostat će do kraja opsade, ulaska hrane i lijekova, a naša podrška potlačenom palestinskom narodu ostat će kontinuirana", rekao je dužnosnik Houtija Mohammed Abdulsalam za Reuters, rekavši da će na meti biti samo izraelski brodovi ili oni koji idu u Izrael.

Britanska pomorska zaštitarska kompanija Ambrey rekla je u utorak da je primila informaciju o mogućem pokušaju ukrcaja zapadno od jemenskog lučkog grada Adena, dodajući da je napad bio neuspješan i da je sva posada na sigurnom.

Trgovački brod koji je plovio kraj Somalije oteli su nepoznati napadači, saopćilo je u utorak španjolsko ministarstvo odbrane, što je potaknulo strahove da se pirati vraćaju u Adenski zaljev i vode Crvenog mora koje su već pogođene valom napada na brodove.

Španski ratni brod požurio je u petak provjeriti brod Ruen koji plovi pod malteškom zastavom nakon izvještaja da je otet.

"Bio je pod piratskom kontrolom od jutra 14. decembra. MV Ruen doista je otet. Što se tiče pitanja o tome ko su otmičari, o planiranom ukrcavanju na brod, nemamo tu informaciju", navelo je Ministarstvo odbrane Španije.

Neki pomorski sigurnosni izvori rekli su da je njihova procjena bila da je incident prva otmica trgovačkog broda od somalijskih pirata od 2017. godine.

Pirati koji su izazvali haos na ključnim plovnim putovima od 2008. do 2018. možda su se vratili, vjerovatno potaknuti smanjenjem sigurnosti ili iskoristivši haos izazvan napadima na brodove od jemenske grupe Huti koja je na strani Irana usred rata u Gazi.

"Oni jasno misle da imaju popustljivo okruženje na kopnu i uspjeh rađa uspjeh. Dodajte tome da su mornaričke patrole rijetke na terenu i da sigurnost na brodovima gotovo da i ne postoji", rekao je Gerry Northwood, bivši kapetan koji je komandovao ratnim brodovima u regiji.