Određene mjere zabrane
45

I drugi policajac optužen za smrt Georgea Floyda pušten na slobodu uz plaćenu kauciju

A. B.
J. Alexander Kueng (Foto: EPA-EFE)
J. Alexander Kueng (Foto: EPA-EFE)
I drugi bivši policajac Minneapolisa kojem se sudi za slučaj ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda također je pušten iz zatvora nakon što mu je plaćena kaucija.
CNN piše da je riječ o J. Alexanderu Kuengu (26) koji je pušten iz zatvora okruga Hannepin na uslovnu slobodu. Za njega je plaćena kaucija u iznosu od 750.000 dolara, a na sudu će se morati pojaviti 29. jula.

Kuengu se na teret stavlja pomaganje i poticanje na ubistvo, a za isto to su optuženi i dvojivca njegovih kolega Tou Thao, Thomas Lane, dok se Derek Chauvin tereti za ubistvo bez predumišljaja, odnosno, ubistvo drugog stepena.

Osim Kuenga, ranije je iz zatvora pušten i Thomas Lane (37) kojem je također plaćena kaucija.

Obojica su pristala na određene uslove puštanja na uslovnu slobodu, a to uključuje zabranu rada u području sigurnosti i zakona, zabranu kontakta s porodicom ubijenog Floyda, kao i zabrana napuštanja Minnesote. Također, moraju predati svo oružje koje posjeduju i dozvolu za njegovo držanje.

Navedeno je i to da će biti pod nadzorom policije do daljnjeg.

Podsjećamo, Afroamerikanac George Floyd je ubijen 25. maja, kada je Chauvin tada prikliještio njegov vrat i u toj poziciji ga držao oko devet minuta dok nije izdahnuo.