Podaci izraelske vojske
0

IDF: Hezbolah je planirao napad sličan 7. oktobru, masakr nad nedužnim muškarcima, ženama i djecom

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Glasnogovornik Izraelskih defanzivnih snaga Daniel Hagari kazao je da je Hezbollah planirao da iskoristi sela u blizini granice kao osnovu za "invaziju na izraelske kuće u stilu 7. oktobra".

"Hezbolah je pretvorio libanska sela pored izraelskih sela u vojne baze već za napad na Izrael", kaže on.

Hagari kaže da je grupa planirala "napad na Izrael, napad na izraelske zajednice i masakr nedužnih muškaraca, žena i djece. Taj plan su nazvali 'Osvojite Galileju'."

"Nećemo dozvoliti da se 7. oktobar ponovi ni na jednoj od naših granica", obećava on, skoro godinu dana nakon što je oko 3.000 članova Hamasa uletjelo preko granice u Izrael kopnom, vazduhom i morem, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši 251 taoca, uglavnom civila, što je izazvalo tekući rat u Gazi.

Hagari ukazuje na Rezoluciju UN-a 1701 iz 2006. godine, koja proglašava da je Hezbolahu zabranjeno održavanje vojnog prisustva južno od rijeke Litani, koja se nalazi oko 30 kilometara od južne granice Libana.

"Osamnaest godina nakon 1701., Hezbolah je najveća svjetska nedržavna vojska, a južni Liban vrvi od Hezbolahovih terorista i oružja", kaže Hagari.

"Ako država Liban i svijet ne mogu odgurnuti Hezbolah od naše granice, nemamo drugog izbora nego da to učinimo sami", kaže on, ponavljajući da je rat Izraela s ovom grupom koju podržava Iran, a ne libanski narod, te da IDF poduzima mjere da spriječi civilnu štetu.

Libanski premijer Najib Mikati izjavio je juče da je Bejrut spreman da u potpunosti provede Rezoluciju 1701 i rasporedi libanonsku vojsku južno od rijeke.