Išlo u korist Netanyahua
0

IDF provodi istragu o tome ko je krivotvorio dokumente Hamasa i poslao ih medijima

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelska vojska je pokrenula istragu o tome ko je krivotvorio ili manipulisao dokumentima navodno zaplijenjenim od Hamasa u Gazi i proslijedio ih medijima u svijetu.

Istraga je navodno pokrenuta kako bi se otkrilo ko je manipulisao korištenjem povjerljivih Hamasovih dokumenata zaplijenjenih u Gazi ili onih koji su samo navodno uzeti od Hamasa te ih proslijeđivao međunarodnim medijima kako bi pokušao utjecati na javnost Izraelu po pitanju ugovora o taocima.

Nalazi istrage izazvali su veliku zabrinutost i bijes u izraelskom sigurnosnom establišmentu, navodi se u izvještaju, koje također tvrdi da pojačava napetosti između izraelskih sigurnosnih službi i premijera Benjamina Netanyahua, napetosti koja je dosegla nove vrhunce nakon dubokih neslaganja između strana oko sporazuma.

Dva članka objavljena u posljednjih nekoliko dana bila su dio istrage IDF-a, jedan iz The Jewish Chronicle i jedan iz njemačkog tabloida Bild. Oba su tvrdili da otkrivaju interne i strogo povjerljive dokumente Hamasa, navodno izravno s kompjutera Yahya Sinwara.

U oba slučaja Sinwarova strategija odražava upravo ono što je Netanyahu tvrdio u svom govoru i intervjuima koje je dao prošle sedmice, objavio je Ynet, prema kojima vođa Hamasa pokušava unijeti podjele u izraelsku javnost te ga zapravo ne zanima dogovor o taocima.

Također je navedeno da planira prokrijumčariti taoce kroz tunele ispod filadelfijskog koridora u Egipat, a odatle u Iran. To je navodno otkriveno tokom ispitivanja zarobljenog dužnosnika Hamasa, kao i iz informacija dobivenih iz zaplijenjenih dokumenata, prenosi Ynet.

Što se tiče dokumenta koji je Jewish Chronicle tvrdio da je otkrio, ispitivanje svih materijala prikupljenih od početka pokazalo je da izraelska obavještajna služba kolektivno nema pojma o čemu se i o kome radi.

Ispitivanje dokumenta objavljenog u članku Bilda od strane IDF-a otkrilo je da on čak i ne pripada Sinwaru, već prijedlogu srednjeg dužnosnika u Hamasu. Ynet je izvijestio da je glavni dio u članku Bilda to što novine navodno citiraju iz dokumenta u kojem stoji da Hamas nije zainteresovan za dogovor, što u njemu uopće nije citirano. IDF je rekao da je dokument u članku Bilda star pet mjeseci.

"Ovo je vrlo ozbiljna stvar. Postoje sisteme i u IDF-u i drugim obavještajnim agencijama čiji je posao utjecati na “crvene” koji su neprijatelji, ali prema zakonu zabranjeno je djelovati takvim sisteme utjecaja, pogotovo ne s korištenje klasificiranih materijala koji se uopće nisu smjeli distribuirati u javnosti. Ovo je kampanja utjecaja na 'Plavu', izraelsku javnost. Ne bavimo se politikom, ali smo odlučni pronaći osobu ili stranku koja stoji iza toga", citira Ynet dužnosnika IDF-a upoznatog s istragom

Nakon što je Jewish Chronicle objavio članak u kojem se tvrdi da je Sinwar planirao prokrijumčariti taoce u Iran, reporter Elon Perry se poslužio izvorima izraelske obavještajne službe i ustvrdio da mu je jedan izvor rekao da je pravi razlog zašto Hamas ne može osloboditi taoce taj što samo "Njih 20 ostalo je na životu u Gazi, a mnogi od njih drže se s lisicama oko Sinwara kako bi mu bili živi štit", citirao ga je Ynet.

Međutim, izraelski sigurnosni establišment osporava te brojke, vjerujući da ih je mnogo više preživjelo, a u najmanju ruku velika većina njih nije u blizini vođe Hamasa.