Otkriće izraelskih medija
63

IDF sistematski koristi civile u Gazi kao živi štit: "Naši životi su važniji od njihovih"

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Izraelska vojska sistematski koristi palestinske civile kao živi štit tokom svojih operacija u Pojasu Gaze, pokazalo je istraživanje izraelskog dnevnika Haaretz.
Prema izvještaju objavljenom u utorak, ova praksa se provodi uz znanje visokih vojnih dužnosnika, uključujući načelnika Glavnog štaba vojske, Herzija Halevija.

Istraga, koja se temelji na svjedočenjima izraelskih vojnika i komandanata, otkrila je da su palestinski civili obično nosili uniforme izraelske vojske i da su mnogi od njih bili u svojim 20-ima, piše dnevnik.

"Većina njih nosi tenisice , a ne vojne čizme. A ruke su im vezane lisicama na leđima, a lica su im puna straha", dodaje se.

Dnevnik je otkrio da su "izraelske vojne jedinice u Pojasu Gaze koristile nasumične Palestince za jednu svrhu: da služe kao živi štit za vojnike tokom operacija".

"Naši životi su važniji"

Izvještaj opisuje kako su ti civili prisiljeni pratiti izraelske vojnike tokom operacija i kako su poslani ispred vojnika da pregledaju potencijalno opasna područja. Vojnicima koji su bili uključeni navodno je rečeno da su "naši životi važniji od njihovih života", što je opravdalo korištenje Palestinaca kao živih štitova kako bi se izbjegli izraelski gubici.

"Ima ponosa u tome", izvještaj navodi vojnike koji biraju stanovnike Gaze za misije i dovode ih u brigade.

List Haaretz je također istakao da se ovakvom praksom krši međunarodno humanitarno pravo i Ženevske konvencije koje zabranjuju korištenje civila kao živih štitova. Uprkos tome, čini se da je praksa raširena i sustavna unutar izraelskih vojnih operacija u Gazi.

"Vojska je glumila nevinost, uprkos snimku prikazanom na Al Jazeeri prije otprilike dva mjeseca", pišu novine.

Na snimci se može vidjeti kako izraelski vojnici oblače palestinske zatočenike u uniforme i pancirne prsluke, stavljaju na njih kamere i šalju ih u teško oštećene kuće i ulaze u tunele s rukama vezanim plastičnim vezicama, dodaje se.

Vojnik koji je sudjelovao u korištenju stanovnika Gaze kao živih štitova rekao je za Haaretz: "Kada sam vidio izvještaj Al Jazeere, rekao sam: 'Ah, da, istina je'."

"A onda sam vidio odgovor IDF-a (vojske), koji u potpunosti ne odražava stvarnost. To je učinjeno u najmanju ruku uz znanje komandanta brigade", dodao je.

Maloljetnici i starije osobe

Haaretz je izvijestio da palestinske civile, često maloljetne ili starije osobe, izraelska vojska zatvara i koristi u raznim područjima u Gazi. Prisiljeni su obavljati opasne zadatke kao što je ulazak u tunele ili zgrade ispred vojnika s kamerom pričvršćenom na leđa.

"Bilo je situacija kada su stvarno stari ljudi morali ulaziti u kuće", rekao je jedan vojnik.

Palestincima je rečeno: "Odradite jednu misiju... (tunelskog) okna i slobodni ste", ispričao je drugi vojnik.

"Iako se od nekih Palestinaca traži da ostanu u jedinici 'samo' 24 sata, drugi na kraju ostanu dva dana ili čak sedam dana", navodi se u izvještaju.

Istraga također otkriva da su visoki izraelski vojni dužnosnici, uključujući načelnika štaba Halevija i južne komande generala Yarona Finkelmana, bili svjesni ove prakse. Uprkos tome što je praksa zabranjena međunarodnim humanitarnim pravom i prethodnim presudama izraelskog Vrhovnog suda, čini se da se nastavlja uz prešutno odobrenje vojnih vođa.

Haaretz je istakao da korištenje civila kao živih štitova nije nova pojava, sa sličnim praksama zabilježenim tokom prethodnih vojnih operacija. Izraelska vojska se suočavala s kritikama i pravnim izazovima zbog ove prakse, ali istraga sugerira da je korištenje palestinskih civila kao živih štitova postalo sustavno u tekućem sukobu.

Odgovarajući na istragu, glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da službena politika vojske zabranjuje korištenje civila kao živih štitova i da će se optužbe istražiti. Međutim, izvještaj sugerira da je ova opasna i nezakonita praksa i dalje ukorijenjeni dio vojnih operacija u Gazi.