O učinku vojske
0

IDF: U Gazi smo od početka rata ubili više od 17.000 terorista

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Portparol IDF-a Daniel Hagari kaže da je vojska ubila više od 17.000 terorističkih operativaca u Pojasu Gaze od početka rata.

On je na konferenciji za novinare rekao da "značajne borbe" IDF-a i postignuća štete Hamasovoj sposobnosti da se pregrupira i oporavi.

"Odlučni smo da nastavimo sa ovim", kazao je.

Povodom nedavnih Hamasovih tvrdnji da su njegovi stražari ubili jednog taoca i ranili još dvojicu, Hagari kaže da ta grupa "širi manipulativne poruke o taocima, u sklopu pokušaja upotrebe psihološkog terora, kako bi sijao strah i teror u javnosti".

Inače, danas su u Kataru počeli pregovori oko prekida vatre u Pojasu Gaze, a na njima se nisu pojavili predstavnici Hamasa.

U Dohi su se sastali predstavnici Izraela kao strane u ratu, te medijatori iz SAD-a, Egipta i Katara.

Iako na samom sastanku nema predstavnika Hamasa, Reuters izvještava da će njihovi partneri iz Katara prenositi sve informacije o toku pregovora i prenositi stav ove grupe tokom razgovora.

Podsjetimo, iz Hamasa su odbili dolazak zbog mišljenja da bi se trebali implementirati prijašnji dogovori prije nego što se nastavi s mirovnim pregovorima.

Pregovori su važni i zbog izvještaja svjetskih medija da će Iran u zavisnosti od uspjeha ovog pokušaja dogovora odlučiti da li će napasti Izrael.