Ruski plaćenik
30

Ima li šef Wangera ambicije da zamijeni Putina i postane novi predsjednik Rusije?

A. Ku.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Ozloglašeni vođa Wanger grupe Jevgenij Prigožin svakodnevno se nalazi na naslovnicama medija zbog neumjesnih i pikantnih komentara o ratu u Ukrajini, a mnogi smatraju da na taj način želi da skrene pažnju na svoju političku moć.

Neki čak sugerišu da želi da postane predsjednik Rusije.

"Prigožin je veoma neugledna osoba", rekao je za Euronews profesor Mark Galeoti, analitičar ruske politike.

Dodao je da je riječ o čovjeku koji se uzdigao radeći sve što radeći sve što Putin i Kremlj žele.

Čak i prije nego što je poslao svoju plaćeničku vojsku u neke od najžešćih bitaka u Ukrajini, Prigožin se miješao u američke izbore te je koristio svoje privatne borce za sumnjive poslove širom afričkog kontinenta.

Njegova najnovija zamisao je navodno osnivanje političke stranke u Rusiji za koju analitičari Instituta za proučavanje rata upozoravaju da bi mogla izazvati "frakcionizaciju unutar Kremlja".

"Jasno je da on pokušava da se pozicionira da igra javnu ulogu u ruskoj politici", rekao je Mark Beissinger, profesor politike na Univerzitetu Princeton.

Dodao je da predsjednik Rusije Vladimir Putin nije u opasnosti da bude svrgnut.

"Ali on je sve stariji, a kako diktatori stare, oni koji imaju ambicije pokušavaju da se pozicioniraju kako bi potencijalno popunili prazninu nastalu smrću vođe", rekao je.

Prigožinova politička moć počiva na Wagneru, a nijedan drugi ruski političar nije zapovijedao takvom vojnom silom, ističe Beissinger. Potaknut navodnim uspjesima u Ukrajini, Prigožin je sigurno izazvao buru u ruskoj politici.

Odabrao je svađe sa guvernerom Sankt Peterburga i napao vojni establišment zbog njihove kampanje protiv Kijeva nešto što je mnoge druge Ruse odvelo u zatvor.

"Prigožin je neko ko može da smisli načine da funkcioniše sistem, ali uvijek u određenoj mjeri na ivici tog sistema, na granicama prihvatljivog i pomjera te granice", rekao je Beissinger.

Vjeruje se da potiče iz radničke klase, a smatra se da je proveo devet godina u zatvoru zbog krađe, kako se Sovjetski Savez raspao tokom 1980-ih.

Prigožin se toleriše jer je "koristan Putinu", objasnio je Bessinger.

S druge strane analitičar Galeotti bio je skeptičniji u vezi Prigožina.

"Ne vidim znakove bilo kakve vrste političkih ambicija", rekao je on za Euronews.

Dodao je da u sve priče da bi on mogao biti sljedeći predsjednik ili ministar odbrane Rusije apsolutna glupost.

"Čak i kada bi mu se dozvolila veća moć, on bi bio instrument Kremlja, a ne bi imao stvarnu autonomiju", rekao je Galeotti.

Galeotti kaže da je jedan od glavnih izvora spekulacija o Prigožinovim takozvanim političkim ambicijama to što je on vrlo otvoren.

Njegovi politički neprijatelji su također "veoma sretni" što podstiču ovu ideju da zabije klin između njega i Putina, dodao je.

"Vrlo je opasna stvar u trenutnom okruženju da se o njemu priča kao o nekome ko želi da bude sljedeći predsjednik", rekao je Galeotti.