Izbor novog premijera
23

Imenovani ministri na dvije ključne funkcije u Velikoj Britaniji: Ovo su novi šefovi diplomatije i odbrane

V. K.
John Healey i David Lammy (Foto: EPA-EFE)
John Healey i David Lammy (Foto: EPA-EFE)
Novi premijer Velike Britanije Keir Starmer već je pristupio formiranju vlade, a najzanimljiviji odabir svakako se odnosi na ministarstva odbrane te vanjskih poslova.

Prema informacijama iz Downing Streeta, novi premijer je odlučio da na poziciju ministra vanjskih poslova imenuje Davida Lammyja koji je dobro poznato ime u britanskoj politici.

Lammy je od 2001. do 2010. godine služio kao ministar u laburističkoj vladi, a 2000. godine je sa samo 27 godina izabran za zastupnika Laburističke stranke.

Uoči izbora, Lammy je u intervjuu za britanske medije izjavio kako će, ukoliko Laburistička partija osvoji vlast, resetirati odnose s Indijom.

"Sporazum o slobodnoj trgovini, o kojem su pregovarali Indija i Velika Britanija, bio je pod, a ne plafon odnosa između zemalja", rekao je Lammy.

"Lammy je ranije govorio kako želi da na vlasti nastavi sigurnosnu agendu koja bi uključivala balansiranje ciljeva vanjske politike sa ekonomskom sigurnošću", navode mediji u Velikoj Britaniji.

Kada je riječ o Ministarstvu odbrane Velike Britanije, funkciju prvog čovjeka preuzet će John Healey (1960).

Healey je obavljao funkcije i u kabinetu premijera Tonyja Blaira od 1997. do 2001. godine, a i u godinama kasnije obavljao je niz funkcija kako u ministarstvu finansija, ministarstvu za stanovanje te lokalnu upravu.

Healey se u ranijim osvrtima na odbranu Velike Britanije zalagao kako će povećati potrošnju u oružanim snagama te da će se zalagati za još čvršću saradnju s NATO savezom.

"Savezi sa istomišljenicima na Indo-Pacifiku su važni. Možemo snažno doprinijeti tehnologijom, sposobnostima, diplomatijom", rekao je Healey.

Također, Healey je govorio kako će očekuje da se Evropa više fokusira na NATO u odnosu na SAD.

"Mislim da nas Ukrajina podsjeća da naše prve obaveze i naše najakutnije prijetnje leže u Evropi. Suočavamo se s dugotrajnom ruskom agresijom koja ide daleko izvan Ukrajine. Tu moraju ležati naši prioriteti za odbranu, gdje su prijetnje najveće: u Evropi, sjevernom Atlantiku i krajnjem sjeveru, a ne tamo gdje bi mogle biti poslovne prilike", mišljenja je Healey.