Javnost šokirana
0

Indija: Ubijen visokopozicionirani političar, bio povezan i sa zvijezdama Bollywooda

A. L.
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visokopozicioniran političar u indijskoj finansijskoj prijestolnici Mumbaiju, koji je također bio poznat po svojim bliskim vezama s Bollywoodom, ubijen je nekoliko sedmica prije ključnih državnih izbora.

Baba Siddique (66) je u subotu uveče više puta upucan ispred kancelarije svog sina u Mumbaiju, navodi se u saopštenju policije. Kasnije je podlegao ranama u gradskoj bolnici.

Siddique je decenijama bio povezan sa strankom Indijskog nacionalnog kongresa, ali se nedavno pridružio regionalnoj stranci koja vlada državom Maharaštra. Takođe je bio blizak sa nekoliko bolivudskih superzvijezda i bio je poznat po priređivanju raskošnih zabava.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zamjenik premijera Maharashtre Ajit Pawar, koji je iz iste političke stranke kao i Siddique, rekao je da je šokiran ubistvom.

"Slučaj će biti detaljno istražen i protiv napadača će biti poduzete stroge mjere. Također će se ući u trag idejnom tvorcu napada", rekao je Pawar u saopćenju.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novinska agencija Press Trust of India javila je da su dvojica osumnjičenih napadača uhapšena, a policija traga za još jednim.

Emiter NDTV je saopštila da su dvojica osumnjičenih tvrdili da su bili dio kriminalne bande koja je u prošlosti izvršila više ubistava.

Očekuje se da će izbori u državi Maharaštra biti održani u novembru.