Problem mobilizacije
50

Institut za proučavanje rata: Putin će za neuspjeh invazije okriviti ministra odbrane

S. Š. U.
Ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu (Foto: EPA-EFE)
Ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu (Foto: EPA-EFE)
U najnovijem izvještaju Instituta za istraživanje rata (ISW) nevedeno je da će ruski predsjednik Vladimir Putin zbog problema sa mobilizacijom krivicu neuspjeha invazije na Ukrajinu prebaciti na ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Sve veće kritike "djelimične mobilizacije" koju je Putin nedavno nametnuo kao dio vojne strategije za postizanje ciljeva u Ukrajini, najvjerovatnije će ruskog predsjednika natjerati da za "žrtvenog jarca" odredi državnog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Ruski predsjednik je dekretom od 5. oktobra odložio mobilizaciju za sve studente, uključujući vanredne i master studente.

Putin je rekao ruskim medijima da se za takav korak odlučio zbog toga što:

"Ministarstvo odbrane nije na vrijeme izvršilo izmjene zakonskog okvira za spisak onih koji ne podliježu mobilizaciji, pa moraju biti izvršena određena prilagođavanja nacionalnog zakonodavnog okvira".

Implicitna kritika Šojgua, za cilj ima označiti ga kao direktnog krivca neuspjeha invazije na Ukrajinu.

Predsjedavajući Komiteta za odbranu ruske državne Dume, general-pukovnik Andrej Kartapolov, također je jučer kritikovao Ministarstvo odbrane na ruskoj državnoj televiziji.

ISW u izvještaju navodi i da će Putinov odgovor na sve žešće kritike zbog neuspjeha u Ukrajini biti približavanje "radikalnim elementima" one političke baze koja ga podržava, uključujući čečenskog čelnika Ramzana Kadirova.

"Kadirova objava da mu je Putin dodijelio čin general-pukovnika je indikativna jer je Putin voljan umiriti bazu koja je počela žestoko kritizirati stav Ministarstva obrane", mišljenja su analitičari ISW-a.