Izvještaj ISW
57

Institut za proučavanje rata: Putin priprema veliku akciju, mijenja pristup ratu

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon nekoliko neuspjeha i uspješnih ukrajinskih protuofanziva, Kremlj i ruski predsjednik Vladimir Putin žele provesti ključnu akciju u sljedećih šest mjeseci kako bi povratili prevlast u Ukrajini, izvijestio je Institut za proučavanje rata u svom izvještaju (ISW).

"Rusija nije uspjela postići većinu svojih glavnih ciljeva u Ukrajini od početka svoje invazije u februaru prošle godine. Ruske snage nisu uspjele zauzeti Kijev u prvim danima invazije, kao ni cijelu Luhansku i Donjecku oblast. Ukrajinske snage oslobodile su više od 50% teritorija koji je okupirala Rusija od februara, uključujući Herson, jedini regionalni glavni grad koji je Rusija uspjela zauzeti", navode u izvještaju.

Ističu da je ruska kampanja ciljala ukrajinske kritične infrastrukture, u nastojanju da demoralizira Ukrajince, također bila neuspješna. Dodaju da su Putin i dužnosnici Kremlja ponovili da nisu odustali od svojih ciljeva.

Prema ISW-u, iako Putin nije promijenio svoje ciljeve, pojavljuju se dokazi da on mijenja temeljne aspekte ruskog pristupa ratu.

"Odluka Kremlja da imenuje generala Valerija Gerasimova, bivšeg načelnika Glavnog stožera Rusije, za zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini signalizira da Putin ponovno preuzima kontrolu. Napori Rusije da se pripremi za odlučnu stratešku akciju 2023. ne isključuju se međusobno s naporima Kremlja da postavi uslove za dugotrajni rat", zaključuju u ISW.