Spremni za odgovor
0

Iran donio odluku koje ciljeve će gađati ako ih Izrael napadne

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Iran je donio odluku o ciljevima koje bi mogao pogoditi u odbrambenom odgovoru na mogući napad izraelskog režima, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Irana Esmaeil Baqaei.

Upitan o izvještajima o procurjelim dokumentima koji opisuju mogući izraelski napad na Iran, Baqaei je na konferenciji u ponedjeljak naglasio da je Iran u potpunosti spreman odgovoriti na svaki čin agresije.

Rekao je da Iran uzima u obzir sve autentične izvještaje i informacije i oslanja se na sposobnosti svojih vojnih snaga da se obrane od zlokobnih mjera Izraela.

Bez obzira na medijske priče, Iran vrlo dobro zna svoj posao, istaknuo je glasnogovornik, dodavši da je Teheran donio odluku o izraelskim ciljevima koje će gađati u sklopu iranske odbrambene reakcije.

Odbijajući komentirati autentičnost izvještaja o dokumentima koji navodno opisuju pripreme Izraela unaprijed za mogući napad na Iran, Baqaei je ponovio da je Iran potpuno spreman odgovoriti na svaki napad.

Iran je 1. oktobra odgovorio na izraelsko ubistvo šefa političkog ureda Hamasa Ismaila Haniyeha, generalnog sekretara Hezbollaha Seyeda Hassana Nasrallaha i generala IRGC-a Abbasa Nilforoushana lansiranjem 200 balističkih projektila prema vojnim i obavještajnim bazama Izraela.

Dok jeIzrael prijetio osvetom, iranski dužnosnici upozorili su da će Teheranov recipročni odgovor na bilo kakvu izraelsku akciju biti oštar, proporcionalan i dobro proračunat.