Dupla proizvodnja dronova
15

Iran ima 3.000 raznih raketa, a sada je proširio komplekse za proizvodnju njih i dronova

F. H.
Ilustrativna fotografija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Ilustrativna fotografija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Nedavne satelitske snimke pokazuju velika proširenja u dva ključna iranska postrojenja za balističke projektile za koje su dva američka istraživača procijenila da služe za povećanje proizvodnje projektila, zaključak koji su potvrdila tri visoka iranska dužnosnika.

Proširenje lokacija uslijedilo je nakon sporazuma iz oktobra 2022. godine u kojem je Iran pristao isporučiti projektile Rusiji, koja ih je tražila za svoj rat protiv Ukrajine. Teheran također isporučuje projektile jemenskim Hutima libanskoj miliciji Hezbolah, članovima Osovine otpora protiv Izraela koju podržava Iran, prema američkim dužnosnicima.

Slike koje je snimila komercijalna satelitska kompanija Planet Labs vojne baze Modarres u martu i kompleksa za proizvodnju projektila Khojir u aprilu pokazuju više od 30 novih zgrada na dvije lokacije, a obje se nalaze u blizini Teherana.

Slike, koje je pregledao Reuters, pokazuju da su mnoge strukture okružene velikim zemljanim gredama. Takvi zemljani radovi povezani su s proizvodnjom projektila i dizajnirani su da zaustave eksploziju u jednoj zgradi od detoniranja visoko zapaljivih materijala u obližnjim strukturama, rekao je Jeffrey Lewis s Instituta za međunarodne studije Middlebury u Montereyu.

Proširenje je počelo u Khojiru u augustu prošle godine i u Modarresu u oktobru, rekao je Lewis na temelju slika lokacija.

Iranski arsenal već je najveći na Bliskom istoku, procjenjuje se na više od 3000 projektila, uključujući modele dizajnirane za nošenje konvencionalnih i nuklearnih bojevih glava, kažu stručnjaci.

Trojica iranskih dužnosnika, koji su željeli ostati anonimni jer nisu ovlašteni javno govoriti, potvrdili su da se Modarres i Khojir proširuju kako bi se povećala proizvodnja konvencionalnih balističkih projektila.

"Zašto ne bismo?" rekao je jedan dužnosnik.

Drugi iranski dužnosnik rekao je da bi neke od novih zgrada također omogućile udvostručenje proizvodnje dronova. Bespilotne letjelice i komponente projektila prodavali bi se Rusiji, bespilotne letjelice bi bile dostavljene Hutijima, a rakete Hezbolahu, dodao je izvor.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi komentare iranskih dužnosnika.

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima nije odgovorila na zahtjev Reutersa za komentarom o proširenju kompleksa. Teheran je prethodno negirao da Rusiji i Hutijima dostavlja bespilotne letjelice i projektile. Hezbolahov ured za medije nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentar.