Vlast u šoku
0

Iran uhapsio desetine visokih vojnih zvaničnika osumnjičenih za umiješanost u ubistvo Haniyeha

S. M.
Iran je uhapsio najmanje 20 osoba zbog sumnje u povezanost s izraelskim atentatom na Ismaila Haniyeha u Teheranu, piše New York Times, pozivajući se na dvojicu Iranaca upoznatih sa istragom.

Među uhapšenima su visoki iranski obavještajci, vojni zvaničnici i osoblje u pansionu kojim upravlja Iranska revolucionarna garda (IRGC), navodi se u izvještaju. Iranci strahuju da je veliki proboj sigurnosti među visokim zvaničnicima omogućio atentat.

Hapšenja na visokom nivou uslijedila su nakon što je u eksploziji ubijen Ismail Haniyeh, koji je predvodio Hamasovu političku kancelariju u Kataru. On je bio u posjeti Teheranu na inauguraciji novog iranskog predsjednika i boravio u pansionu u sjevernom dijelu grada.

"Percepcija da Iran ne može zaštititi ni svoju domovinu ni svoje ključne saveznike mogla bi biti fatalna za iranski režim, jer u osnovi signalizira svojim neprijateljima da ako ne mogu srušiti Islamsku Republiku, mogu je obezglaviti", rekao je Ali Vaez, iranski direktor Međunarodne krizne grupe.

Specijalizovana obavještajna jedinica za špijunažu IRGC preuzela je istragu i traži osumnjičene za koje se nada da će je dovesti do članova tima za ubistvo koji je planirao, pomagao i izveo ubistvo, prema dvojici iranskih zvaničnika, piše The New York Times.

Vijest o sveobuhvatnim hapšenjima stigla je nakon što je IRGC u saopćenju objavio da su "razmjer i detalji ovog incidenta pod istragom i da će biti objavljeni u dogledno vrijeme".

Intenzitet i obim istrage garde otkrivaju stepen do kojeg je atentat šokirao i uznemirio rukovodstvo zemlje.

Iranski zvaničnici i Hamas izjavili su u srijedu da je Izrael odgovoran za atentat, što je procjena koju je donijelo i nekoliko američkih zvaničnika. Izrael, koji je obećao da će uništiti Hamasove kapacitete, nije priznao da je odgovoran za postavljanje bombe.

Telegraph je ranije izvijestio da je Mossad angažovao iranske sigurnosne agente da postave eksploziv u pansion, a zatim ga daljinski detoniraju, ali je zvaničnik Hamasa u Iranu rekao novinskoj kući Al-Araby Al Jadeed da je zračni projektil gađao Haniyeha.

Britanski list navodi da su agenti ipak krenuli i postavili eksploziv u tri prostorije kompleksa, a kasnije napustili Iran. Oni su navodno detonirali bombe iz inostranstva.

"Sada su sigurni da je Mossad unajmio agente iz sigurnosne jedinice Ansar al-Mahdi", rekao je zvaničnik iranske revolucionarne garde, misleći na jedinicu zaduženu za zaštitu visokih zvaničnika.

Zbog eskalacije na Bliskom istoku Sjedinjene Američke Države odlučile su u regiju poslati dodatne ratne brodove i borbene avione. Također, Amerikanci će zadržati na Bliskom istoku nosač aviona, samo će USS Abraham Lincoln zamjeniti USS Theodore Roosevelt koji se nalazi u Omanskom zaljevu.