Adut u rukama Teherana
1

Iran upozorava na "neviđenu odmazdu": Hoće li svjetsko tržište nafte preživjeti sukob s Izraelom?

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iran ozbiljno razmatra opciju prekida izvoza nafte iz Bliskog istoka kao odgovor na mogući izraelski napad na iransku infrastrukturu, objavio je The New York Times (NYT).

Prema izvorima bliskim iranskoj vladi, u Teheranu su u toku pripreme za različite scenarije, uključujući prekid transporta nafte kroz ključne prolaze poput Hormuškog tjesnaca, što bi moglo značajno uticati na globalno tržište energije i uzrokovati rast cijena nafte.

NYT navodi da je vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, naredio pripreme za "proporcionalnu" odmazdu u slučaju izraelskih udara. U zavisnosti od težine napada, Iran bi mogao lansirati i do 1.000 balističkih raketa prema izraelskim ciljevima, dok bi njegovi saveznici iz militantnih grupa u regiji mogli intenzivirati napade na izraelske interese.

Također se razmatraju mjere kojima bi se ometao protok nafte, što bi imalo snažne posljedice po regionalne zemlje koje sarađuju s Izraelom.

The New York Times navodi da je Iran započeo i diplomatsku ofanzivu s ciljem da pridobije podršku regionalnih saveznika i osigura da nijedna arapska zemlja ne dozvoli izraelskim avionima korištenje svog zračnog prostora ili baza za eventualne napade.

Tokom konferencije u Kuvajtu, iranski ministar vanjskih poslova, Abbas Araghchi, istakao je kako je dobio uvjeravanja od nekoliko arapskih zemalja da će ostati neutralne u slučaju sukoba između Irana i Izraela.

Iako su zvaničnici iz Teherana naglasili kako Iran nije zainteresiran za otvoreni rat, sankcije, nestabilnost i vojne prijetnje na Bliskom istoku stvorili su veoma napetu situaciju. Prema riječima iranskog političkog analitičara Nasera Imanija, svaki ozbiljan napad na iranske energetske resurse ili ključne vojne baze bio bi nepodnošljiv i zahtijevao bi jaku iransku reakciju.

Iran je, prema izvještaju The New York Timesa, dodatno pojačao svoje odbrambene linije, posebno u vojnim i nuklearnim postrojenjima, dok su vojne jedinice koje imaju iskustva iz Sirije i Iraka raspoređene uz iranske granice. Teheran je također upozorio svoje saveznike u regiji da bi podrška Izraelu mogla učiniti te zemlje metom iranskih napada.

Situacija na Bliskom istoku je dodatno pogoršana nakon nedavnih napada Izraela na vojne položaje i skladišta oružja u Siriji i Libanu, što je dovelo do intenziviranja sukoba s Hezbolahom i Hamasaom, iranskim saveznicima u Libanu i Gazi.