Shahram Poursafi
0

Iranac optužen da je planirao ubistvo Trumpovog savjetnika Johna Boltona

G. M.
John Bolton
John Bolton
Sjedinjene Države optužile su u srijedu člana iranske elitne Revolucionarne garde za planiranje ubistva Johna Boltona, savjetnika za nacionalnu sigurnost bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Ministarstvo pravosuđa navelo je da je Shahram Poursafi, također poznat kao Mehdi Rezayi (45) iz Teherana, vjerovatno bio motiviran da ubije Boltona u znak odmazde za smrt Qassema Soleimanija, zapovjednika iranske Islamske revolucionarne garde koji je ubijen u napadu američke bespilotne letjelice u januaru 2020.

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar, javlja Reuters. Iran nema ugovor o izručenju sa Sjedinjenim Državama, a Poursafi je i dalje na slobodi.

Washington ne vjeruje da bi optužbe trebale utjecati na razgovore s Teheranom o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. prema kojem je Iran ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija, rekao je američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Međutim, nije jasno kako bi Revolucionarna garda, moćna politička frakcija u Iranu koja kontrolira poslovno carstvo, kao i elitne oružane i obavještajne snage koje Washington optužuje za globalnu terorističku kampanju, mogla reagirati na optužbe.