Ceremonija u Teheranu
55

Iranska revolucionarna garda predstavila krstareće rakete: Imaju bojeve glave koje radar ne može otkriti

V. K.
Iranska revolucionarna garda (IRGC) saopćila je u petak kako je njihova mornarica dobila nove krstareće rakete koje su opremljene visokoeksplozivnim bojevim glavama koje radari ne mogu otkriti.

Ceremoniju isporuke koja je održana u petak nadgledao je general i glavni komandant IRGC-a Hossein Salami, a saopćeno je kako mornarica ukupno dobija 2.640 raketnih sistema, dronove i drugu sofisticiranu opremu.

Ove rakete su posebno dizajnirane da nanose razornu štetu i imaju sposobnost potapanja razarača. Isporuka je također uključivala razne rakete dugog i srednjeg dometa, borbene i izviđačke bespilotne letjelice, bespilotne letjelice (UAV) sa mogućnostima elektronskog ratovanja (EW) i najsavremenije sisteme za elektronsko ratovanje.

Od ukupnog broja sistema, na ceremoniji je prikazano samo njih 210.

"U današnjem svijetu, nacije moraju birati između toga da postanu jake i nezavisne ili da popuste pod vanjskim pritiscima. Ne postoji srednji put", rekao je general.

Salami je također istaknuo strateški značaj pomorskih snaga.

"Pomorska borba i odbrana predstavljaju sveobuhvatan način ratovanja. Samo more je potpuno bojno polje, a pomorske snage su obično samodovoljne u svim aspektima borbe", ističe general.