Tajni rat na moru
155

Iranski general tvrdi: Napali smo 12 izraelskih brodova i prisilili ih da prestanu napadati naše

F. H.
Stena Impero, britanski tanker kojeg je Iran bio zaplineio (Foto: EPA-EFE)
Stena Impero, britanski tanker kojeg je Iran bio zaplineio (Foto: EPA-EFE)
Komandant Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC) otkrio je da je Izrael napao 14 iranskih brodova kako bi spriječio izvoz nafte, što je dovelo do iranske odmazde ciljanjem i zarobljavanjem 12 izraelskih plovila, čime je učinkovito zaustavljen daljnji pomorski sukob.

"Naciljali su 14 naših brodova kako bi spriječili izvoz naše nafte. Isprva nismo znali ko stoji iza toga jer se radilo tako prikriveno, ali smo na kraju shvatili: cionistički režim. Ciljali smo 12 njihovih brodova, a kada smo imali peti, podigli su ruke (u znak predaje) i proglasili pomorski sukob završenim", kazao je general major Hossein Salami.

Dalje rekao da su nakon što su Britanci zaplijenili iranski brod u Gibraltaru uzvratili zaplijenom broda Stena Impero i da je to potaklo njihovu predaju. Zatim da su zaplijenjena dva iranska broda u Grčkoj, na što je odgovoreno zaplijenom dva njihova broda i da su se se "oni na kraju predali".

General Salami osvrnuo se na proteklih šest godina obilježenih sankcijama, pandemijom COVID-19 i pokušajima političke izolacije.

"Naš nas je neprijatelj stavio na raskrižje sankcija, pandemije COVID-19, Trumpa, prijetnje vojnim operacijama i pritiska za političkom izolacijom", Salami rekao je, prepričavajući izazove poput ubojstva general-pukovnika Qassema Soleimanija i utjecaja ekonomskih sankcija.

"Pokušali su nas politički izolirati. Trebali smo stvoriti zaštitu od ovih prijetnji u više smjerova. Prvo, morali smo osigurati plovne putove. Kada su Amerikanci pokušali zauzeti jedan od naših brodova, naše snage su to spriječile, Amerikanci su bili poraženi i nakon toga je provođenje sankcija oslabilo", kazao je Salami.

Uz to, pohvalio je uspjeh IRGC-a u suprotstavljanju ekstremističkim prijetnjama u inozemstvu i zaštiti iranskih naftnih tankera, ističući da se američke prijetnje nisu ostvarile nakon što je IRGC simulirao operaciju zarobljavanja američkog tankera.

"Uspjeli smo zatvoriti sve putove koje je neprijatelj otvorio protiv nas, a danas su najsigurnije plovne rute one koje koriste iranski brodovi. Amerikanci su prijetili da će zaplijeniti dva naša naftna tankera dok su išli prema Venezueli. Izašao sam s generalom Tangsiri i simulirali operaciju zarobljavanja američkog tankera, što smo najavili preko radija, naši su tankeri stigli sigurno”, rekao je.