Čeka se reakcija
106

Iranski napad i dalje pod velom misterije: Jedan scenarij je izvjestan i o njemu raspravlja Bijela kuća

V. K.
Američki obavještajci saopćili su kako su održali sastanak s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom, a tema je, kao što se i pretpostavljalo, bila potencijalni napad Irana i njegovih saveznika na Izrael.

Jedan od visokorangiranih zvaničnika je rekao kako će Iran definitivno uzvratiti, ali da je odgovor Irana i Hezbolaha još uvijek u procesu planiranja.

Ono o čemu su obavještajci najviše razgovarali s Bidenom, ali i potpredsjednicom Kamalom Harris jeste intenzitet napada. Prema procjenama, obavještajne službe su naglasile kako se očekuje scenarij koji će uključuje dva talasa napada.

"Jedan će napad pokrenuti Hezbolah, drugi Iran. Ostaje nejasno ko će prvi napasti i kakvu vrstu napada namjeravaju izvršiti", rekli su zvaničnici, prenosi Jerusalem Post.

Također, Bijela kuća je obaviještena i da Pentagon očekuje dodatne napade proiranskih snaga u Iraku i to na područjima gdje se nalaze američki vojnici. Prvi napad je već izveden i to na zračnu bazu Ain al-Assad.

"Razgovarali smo o koracima koje preduzimamo da zaštitimo naše snage i odgovorimo na svaki napad na naš narod i to na način koji ćemo sami izabrati", naveli su iz Bijele kuće.