Usred tenzija sa Zapadom
131

Iranski predsjednik prihvatio poziv Putina na summit BRICS u Rusiji

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iranski predsjednik Masud Pezeškian prisustvovat će predstojećem summitu BRICS-a u Rusiji, prenijeli su danas državni mediji citirajući izjavu ambasadora Teherana u Moskvi, usred napetosti sa Zapadom oko vojne saradnje ovih zemalja.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u utorak da je Rusija primila balističke rakete od Irana i da će ih vjerovatno koristiti u Ukrajini za nekoliko sedmica. Saradnja između Moskve i Teherana prijeti široj evropskoj sigurnosti, rekao je.

Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Britanija i Francuska u utorak su uvele nove sankcije Iranu, uključujući mjere protiv nacionalne zrakoplovne kompanije Iran Air.

Iranski ministar vanjskih poslova Abas Arakči rekao je u srijedu da Teheran nije isporučio balističke rakete Rusiji i da sankcije koje su SAD i tri evropske zemlje uveli protiv Irana nisu rješenje.

Prema iranskim državnim medijima, iranski ambasador u Rusiji Kazem Džalali potvrdio je da će Pezeškian prisustvovati summitu BRICS grupe velikih ekonomija u nastajanju, koji bi se trebao održati u Kazanu u Rusiji od 22. do 24. oktobra.

Glavnu riječ u BRICS-u vode ruski predsjednik Putin i kineski kolega Xi Jinping, a savez se često gleda kao svojevrsna protuteža NATO-u i Zapadu.

Pezeškian će se tamo sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je Džalali. Iran i Rusija potpisat će bilateralni sporazum o saradnji.