"Djeca ne mogu čekati"
0

IRC podijelio dramatična predviđanja: Više od 50.000 djece u Gazi bi moglo živjeti bez roditelja

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Međunarodni komitet spašavanja (IRC) podijelio je novi izvještaj u kojem se detaljno opisuje razarajući uticaj koji je izraelski rat u Gazi imao na djecu na toj teritoriji.

Procjenjuju da je oko 17.000 djece bez pratnje ili odvojeno od roditelja i staratelja dok IRC smatra da bi ova brojka mogla biti tri puta veća (51.000).

Česte izraelske naredbe za evakuaciju, pritvori i napadi doprinijeli su razdvojenju više porodica u Gazi u posljednjih nekoliko mjeseci. Neka djeca su pronađena kako žive sama u bolnicama, navodi se u saopćenju.

Smatraju kako se djeca bez pratnje i ona razdvojena od roditelja suočavaju sa visokim rizicima od dječjeg rada, eksploatacije, zanemarivanja, gladovanja i dugoročnih utjecaja na mentalno zdravlje.

Timovi IRC-a u Gazi bilježe povećane stope teške i akutne pothranjenosti kod djece mlađe od pet godina.

Djeca u Gazi sada su propustila godinu dana školovanja zbog kolapsa obrazovnog razaranja školskih zgrada uzrokovanih izraelskim bombardiranjem, dio je ovog saopćenja.

Bart Witteveen, državni direktor IRC-a za okupiranu palestinsku teritoriju je rekao kako djeca nose najveći teret ovog rata.

"Djeca u Gazi ne mogu više čekati, produžena ograničenja humanitarne pomoći i nastavak borbi znače da će generacija djece sada imati doživotne zdravstvene i razvojne probleme", naveo je on.