Na zahtjev Teherana
110

Islamske zemlje održale vanredno zasjedanje: Govorili o napadu Izraela na Iran i važnosti Palestine za ummet

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Organizacija islamske saradnje održala je vanredno zasjedanje povodom situacije na Bliskom istoku te napada Izraela na Iran, a nakon sastanka zemlje članice izdale su i zajedničko saopćenje.

Sastanak je održan u Džedi u Saudijskoj Arabiji, a prisustvovali su mu ministri vanjskih poslova zemalja članica. U komunikeu koji je upućenoj javnosti, OIC je naveo kako se raspravljalo o zločinima Izraela protiv palestinskog naroda te kršenja suvereniteta Islamske Republike Iran.

"OIC osuđuje ubistvo Ismaila Haniyeha dok je bio u Teheranu i smatra Izrael u potpunosti odgovornim za ovaj gnusni napad, koji predstavlja agresiju i flagrantno kršenje međunarodnog prava i Povelje UN-a te ozbiljno kršenje teritorijalnog integriteta Irana", navodi se u saopćenju.

Također, govorili su i o značaju palestinskog pitanja.

"Ponovo potvrđujemo centralni značaj pitanja Palestinaca i Jerusalema za cijeli islamski ummet te potrebu za očuvanjem arapskog i islamskog identiteta grada Al-Qudsa (Jerusalem op. a.) i palestinski suverenitet nad njim, kao sastavnim dijelom Palestine od 1967. godine", ističe se.

U kontekstu izraelskih aktivnosti, OIC ih je opisao kao brutalne zločine ilegalne okupatorske vlasti.

"Oštro osuđujemo izraelsku provedbu rasističkih zakona, uključujući odluku o odbijanju uspostavljanja palestinske države i proglašenja UNRWA-e terorističkom organizacijom u pokušaju da se potkopa njihova uloga", saopćeno je.

OIC je na sastanku upozorio i na upade Izraelaca u džamiju Al-Aqsa.

"To su provokativne radnje koje se najoštrije osuđuju. Pozivamo Vijeće sigurnosti UN-a da odmah prekine ova djela kroz efikasne mjere te primora Izrael, okupatorsku silu, da prestane napadati palestinski narod te prekine sukobe u Jerusalemu koji vrijeđaju dvije milijarde muslimana širom planete te prijete sigurnosti regije", pojašnjava se u komunikeu.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je ranije u Teheranu da je Iran zatražio sastanak OIC-a te da mu se u tom zahtjevu pridružio i Pakistan.

Organizacija islamske saradnje broji ukupnu 57 zemalja članica, većinom s područja Afrike te Azije.