Neki pokušali samoubistvo
0

Islamski džihad poručio: Izraelske zarobljenike tretirat ćemo kao oni palestinske

F. H.
Pripadnici Al Quds Brigada (Foto: EPA-EFE)
Pripadnici Al Quds Brigada (Foto: EPA-EFE)
Oružano krilo palestinskog pokreta Islamski džihad, brigade Al Quds, izjavilo je u srijedu da su neki izraelski taoci pokušali samoubistvo nakon što se prema njima počelo ponašati na isti način na koji Izrael tretira palestinske zatvorenike.

"Neki neprijateljski zarobljenici pokušali su izvršiti samoubistvo kao posljedicu ekstremne frustracije koju osjećaju jer vlasti zanemaruju njihov slučaj", rekao je glasnogovornik brigade Al Quds Abu Hamza u objavi na Telegramu.

"Nastavit ćemo postupati s izraelskim taocima na isti način na koji Izrael postupa s našim zarobljenicima", dodao je.

Palestinska grupa nije precizirala koje je mjere poduzela protiv izraelskih talaca.

U medijima se pojavio niz svjedočanstava o mučenjima koje izraelska vojska provodi na Palestincima koje je zarobila u Pojasu Gaze. Prema izvještajima mučenja koja Izrael provodi uključuju i silovanja te izgladnjavanje.

Pregovori do sada nisu doveli do prekida rata. Hamas kaže da svaki dogovor mora okončati rat i dovesti do potpunog izraelskog povlačenja iz Gaze, dok Izrael kaže da će prihvatiti samo privremene pauze u borbama dok se Hamas, koji je Gazom vladao od 2007., ne iskorijeni.

Mogući dogovor također bi predviđao oslobađanje izraelskih talaca u Gazi u zamjenu za slobodu Palestinaca koji su zatvoreni u izraelskim zatvorima.