Neobična predviđanja
0

Istaknuti ruski general: Ove godine završit ćemo rat u Ukrajini, čitam to iz Biblije

B. H.
Alaudinov s Kadirovim (Foto: Telegram)
Alaudinov s Kadirovim (Foto: Telegram)
Zamjenik komandanta Glavne vojnopolitičke uprave Oružanih snaga Ruske Federacije i komandant "Akhmata" Apti Alaudinov izjavio je da Rusija ima sve preduslove za okončanje rata u Ukrajini 2024. godine. Alaudinov je izjavio da je to pročitao u Bibliji, na koju kaže da se sve više fokusira.

"Trump, Zelenski i njima slični dolaze i odlaze. Ali uglavnom se oslanjamo samo na Boga. Reći ću to ovako. Rekao sam da će SVO (specijalna vojna operacija, naziv kojim Rusija naziva rat u Ukrajini) završiti ove godine. U to sam više nego siguran. Neko bi mogao pomisliti: 'Zašto govori tako samouvjereno?' Mislim da za to imamo sve preduslove. Nekako sam sve više orijentiran na Sveto pismo, pa moje samopouzdanje proizlazi direktno iz njega", rekao je Alaudinov bez detalja.

Ruski general major je dalje rekao da Kijev već shvata da je "rat već izgubljen".

"Vi i ja vidimo da na prvoj liniji fašisti ubijaju nenaoružane momke koji su spremni na predaju", nastavio je Alaudinov. No, nije precizirao na koji tačno slučaj misli, ko je koga tačno trebao ubiti.

Ovi slučajevi su uočljiviji na drugoj strani. Ujedinjeni narodi su u martu ove godine izvijestili da su Rusi samo ove zime pogubili više od 30 ukrajinskih zarobljenika, navodi list Politico.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) je pozivajući se na svoju istragu, rekla da su Rusi od prošlog decembra do kraja februara ubili najmanje 15 ukrajinskih vojnika koji su se pokušavali predati i još šest koji su se aktivno predavali.

Iako Alaudinov tvrdi da će Rusija okončati rat u Ukrajini do kraja ove godine, stanje na fronti tome uopće ne odgovara. To je zato što je više-manje zaleđeno i nijedna od zaraćenih vojski ne postiže veći napredak.

Osim toga, Ukrajina će idućih sedmica od svojih zapadnih saveznika dobiti prve borbene zrakoplove F-16. Istovremeno, prema riječima šefa američke diplomatje Antonyja Blinkena, prvi borbeni avioni već su na putu prema Ukrajini. Konkretno, borci iz Danske i Nizozemske.

Ukupno je Ukrajini već obećano 79 ovakvih letjelica, ali prema riječima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, to nije dovoljno. Prema njegovim riječima, Kijevu je za učinkovitu odbranu potrebno 128 lovaca.