Jedan atentator
50

Istraga utvrdila da su tvrdnje o drugom napadaču na Donalda Trumpa bile lažne

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U roku od nekoliko sati nakon atentata na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, korisnici društvenih mreža su širili obmanjujuće slike, lažno tvrdeći da je na vrhu vodotornja na mjestu skupa bio drugi naoružani muškarac.

Zavjera je bila jedna od nekoliko koje su postale popularne na internetu nakon napada, jer su ljudi ispunili informativni vakuum neosnovanim tvrdnjama i spekulacijama. Agenti Tajne službe pucali su i ubili strijelca, Thomasa Matthewa Crooksa, gotovo odmah nakon što je u subotu nešto poslije 18 sati pucao na Trumpa.

Nema dokaza o drugom strijelcu. Izvještaji lokalnih organa za provođenje zakona, američke tajne službe, novinara na događaju, očevidaca i stotine sati snimka na društvenim mrežama pokazuju da je na događaju bio jedan naoružani napadač, koji se nalazio na krovu u blizini tornja.

Međutim, informacija se proširila gotovo odmah nakon pucnjave, a korisnici su dijelili zamućene video zapise kako bi lažno tvrdili da je prikazana figura na tornju. U roku od sat vremena, drugi korisnici su objavili fotografije i video zapise skupa s natpisima koji su širili lažnu informaciju.

Nakon toga su drugi korisnici društvenih mreža sa velikim brojem pratilaca objavili sličnu informaciju.

U jednoj od objava na X-u prikazan je isječak iz intervjua Fox News-a sa svjedokinjom koja je spominjala "drugog strijelca" za kojeg je čula da je na vodotornju. Isti video snimci su zatim kružili na drugim platformama, uključujući Reddit.

CBS News je potvrdio snimke očevidaca skupa koji su objavljeni na društvenim mrežama, uključujući snimke koji pokazuju uglove vodotornja u trenucima koji su prethodili pucnjavi i neposredno nakon toga. Video snimci ne prikazuju osobu na vrhu tornja. Međutim, zamagljene verzije ovih videa korištene su da se progura lažna tvrdnja, gdje bi sjenka na tornju mogla biti zamijenjena za osobu.

Slike Google Eartha pokazuju da su sjene zapravo logotip Pennsylvania American Water i otvor na vrhu. Oba su vidljiva sa prednje strane koja je bila okrenuta prema gledaocima na mitingu.