Debata trajala sedam sati
11

Italija donijela kontroverzni zakon kojim se kriminalizuje traženje surogat majki van države

N. Ž.
Giorgija Meloni u obraćanju italijanskom parlamentu (Foto: EPA-EFE)
Giorgija Meloni u obraćanju italijanskom parlamentu (Foto: EPA-EFE)
Italijanski parlament je izglasao zakon kojim se propisuje kazna za parove koji traže surogat majke van Italije nakon što je debata trajala više od sedam sati.

Prijedlog je stigao od zastupnice stranke Braća Italije Caroline Varchi, uz podršku njene stranačke šefice i premijerke Italije Giorgije Meloni.

Prema ovom zakonu, ako građani Italije budu uhvaćeni u traženju surogat majčinstva ban granica države, mogu dobiti kaznu do milion eura ili do dvije godine zatvorske kazne.

Također, novi zakon kaže da "svako ko provodi, organizuje ili oglašava komercijalizaciju gameta, embriona ili surogat-majčinstva" može se suočiti sa zatvorskom kaznom od tri mjeseca do dvije godine i minimalnom kaznom od 600.000 eura.

Poslanici desničarske Lige su predložili amandman da se kazne povećaju na 10 godina zatvora i 2 miliona eura kazne. Ipak, izvršna vlast i druge političke grupe su odbile ovaj prijedlog.

Sprovođenje zakona postavlja mnoge nejasnoće, poput toga kako će se prikupljati dokazi potrebni za osudu i kaznu.

Tu je i pitanje da li se postupci mogu otvoriti retroaktivno, što se kosi sa italijanskim zakonom koji to zabranjuje ako je nepovoljno za građane.