Dozvoljeno samo negdje
15

Italija korak bliže hemijskoj kastraciji silovatelja i pedofila, opozicija to nazvala kršenjem prava

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Italija je krenula ka legalizaciji hemijske kastracije, a poslanici su odobrili stvaranje odbora koji bi mogao izraditi zakone o liječenju nasilnih seksualnih prestupnika lijekovima koji blokiraju androgene.

Donji dom parlamenta u Rimu usvojio je prijedlog u kojem se navodi da tretman treba da bude konsenzusan, reverzibilan i s ciljem smanjenja rizika od ponavljanja krivičnog djela. Vlada se obavezala da će uspostaviti relevantnu komisiju.

Desničarska administracija premijerke Giorgie Meloni pokušava da se stogo drži zakona, a otkako je došla na vlast 2022. godine, njena vlada je uvela zakon kojim se utvrđuju desetine novih krivičnih djela.

Meloni je ranije ovog mjeseca rekla da joj je sigurnost prioritet narednih mjeseci.

Krajnje desničarska Liga, dio Melonijeve vladajuće koalicije koja je uvođenje zakona o hemijskoj kastraciji za pedofile i silovatelje učinila ključnim dijelom svoje platforme, iznijela je prijedlog. Prema tome, osuđeni seksualni prestupnici mogli bi dobiti uslovnu kaznu u zamjenu za terapiju blokadom hormona.

Šef lige Matteo Salvini ocijenio je ovu vijest pozitivnom uz riječi:

"Pobjeda za Ligu! Još jedan važan korak naprijed za našu historijsku bitku za pravdu i zdrav razum: nulta tolerancija prema silovateljima i pedofilima".

Ali, opozicija je ove prijedloge nazvala "ekstremističkim" i "kršenjem čovječnosti i pravde".

Zastupnica Simona Bonafè iz opozicione Demokratske stranke lijevog centra rekla je da je prijedlog Lige "neustavan i podrivanje temelja našeg pravnog sistema koji je vijekovima prevazišao upotrebu tjelesnog kažnjavanja".

Hemijska kastracija se sastoji od primjene lijekova koji inhibiraju oslobađanje hormona koji stimuliraju testise da proizvode testosteron, čime se smanjuje libido.

Obavezna hemijska kastracija je dozvoljena u Rusiji i Poljskoj te nekim američkim državama za određene zločine. Ali, postoje i sumnje u njegovu efikasnost u prevenciji ponavljanja krivičnih djela, a stručnjaci kažu da može imati fizičke i psihičke nuspojave.

Aktuelni italijanski ministar pravosuđa Carlo Nordio usprotivio se sličnim prijedlozima 2019. godine prije nego što je ušao u vladu, rekavši da su oni "povratak u srednjovjekovna vremena".