Drugačiji pristup
100

Italija odbila učestvovati u napadu na Hute, žele slijedit politiku smirivanja

F. H.
Italijanski ratni brod Caio Duilio (Foto: EPA-EFE)
Italijanski ratni brod Caio Duilio (Foto: EPA-EFE)
Italija je odbila sudjelovati u američkim i britanskim napadima protiv grupe Huti u Jemenu tokom noći, rekao je vladin izvor u petak, objašnjavajući da je Rim radije slijedio politiku "smirivanja" u Crvenom moru, piše Reuters.
Izvor, koji nije želio biti imenovan zbog osjetljivosti pitanja, također je rekao da bi vladi bila potrebna potpora parlamenta da sudjeluje u bilo kakvoj vojnoj akciji, zbog čega je brzo odobrenje nemoguće.

Sjedinjene Američke Države i Britanija gađale su više ciljeva u Jemenu iz zraka i s mora, dok su Nizozemska, Australija, Kanada i Bahrein pružile logističku i obavještajnu podršku, rekli su američki dužnosnici.

Noćni udari bili su odgovor na opetovane napade Huta na brodove u Crvenom moru, jednom od najprometnijih svjetskih trgovačkih puteva.

Ranije ove sedmice, italijanski ministar odbrane Guido Crosetto rekao je Reutersu da se napadi Huta moraju zaustaviti bez izazivanja novog rata u regiji.

Sjedinjene Američke Države i druge zemlje prošlog su mjeseca pokrenule operaciju Prosperity Guardian kako bi zaštitile brodove.

Italija je u decembru najavila da će poslati brod u to područje nakon zahtjeva vlasnika brodova za podršku, ali nije se prijavila za misiju koju predvode SAD, a čini se da su se i drugi saveznici EU distancirali od inicijative.

Crosetto je rekao da bi Italiji bilo potrebno odobrenje parlamenta za njezino sudjelovanje u novoj međunarodnoj pomorskoj misiji, što bi kompliciralo eventualno pridruživanje.