Rješenje i za BiH?
56

Italija ponovo oživila Musolinijev zakon: Učenike će "obarati" i na temelju vladanja

B.H.
Italija je ponovo uvela ocjenjivanje vladanja učenika zbog rastuće zabrinutosti zbog nasilnog ponašanja prema nastavnicima.

Ova mjera, koja podsjeća na zakon donesen za vrijeme fašističkog režima Benita Mussolinija 1924. godine, omogućava školama da ocjenjuju učenike isključivo na osnovu njihovog ponašanja.

Učenici koji dobiju ocjenu pet ili niže iz vladanja morat će ponavljati razred, čak i ako su im ostale ocjene zadovoljavajuće. Oni s ocjenom šest morat će polagati ispit iz građanskog odgoja, a ocjena iz vladanja će također utjecati na maturu.

Ministar obrazovanja Giuseppe Valditara izjavio je da ova reforma vraća poštovanje i autoritet nastavnicima te prebacuje odgovornost na učenike. Također su uvedene novčane kazne u rasponu od 500 do 10.000 eura za nasilje ili agresivnost prema školskom osoblju.

Zakon dolazi u trenutku kada je zabilježen porast nasilnih incidenata u školama od 110% u odnosu na prethodnu godinu, a nastavnici se sve češće suočavaju s nasiljem, ponekad čak i od strane roditelja učenika.

S druge strane, učenici su izrazili nezadovoljstvo ovom mjerom, tvrdeći da ona promoviše autoritarnu i kaznenu atmosferu u školama. Smatraju da bi ocjena iz vladanja mogla biti iskorištena kao sredstvo represije.

Iako je ova praksa postojala sve do sredine 1970-ih, ukinuta je nakon studentskih protesta. Novi zakon, koji je već odobren u Senatu, prošao je i u Donjem domu talijanskog parlamenta. Međutim, neki političari, poput Anne Ascani iz Demokratske stranke, smatraju da ovaj zakon vraća Italiju u doba koje je najbolje ostaviti iza sebe.

Neki smatraju da bi s obzirom na porast nasilja i u školama u Bosni i Hercegovini, gdje su nastavnici sve češće izloženi verbalnim i fizičkim napadima, uvođenje eliminatorne ocjene iz vladanja moglo biti jedno od rješenja za unapređenje discipline i odgovornosti učenika.

Također, neki vjeruju da bi strožije sankcije za neprimjereno ponašanje u obrazovnim ustanovama mogle doprinijeti jačanju autoriteta nastavnika i stvaranju sigurnijeg okruženja.