Pisao Meloni
93

Italijanski ministar koji je zaposlio ljubavnicu u kabinet otvorio dušu nakon ostavke: "Želim biti uz suprugu"

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je objavljeno kako ministar kulture Italije Gennaro Sangiuliano podnosi ostavku nakon priznanja da je u svoj kabinet pokušao zaposliti ljubavnicu, italijanski mediji objavili su i pismo koje je uputio premijerki i predsjedniku zemlje.
U pismu upućenom predsjedniku Mattarelli te premijerki Meloni, italijanski ministar je rekao kako je odluku o ostavci donio nakon dugog promišljanja.

"Nakon dugog promišljanja, u bolnim danima punim mržnje koju su prema meni prouzrokovali mediji, odlučio sam da podnesem neopozivu ostavku na mjesto ministra kulture. Zahvaljujem vam što ste me branili odlukom, što ste već odbili prvi zahtjev za ostavku i na naklonosti koju ste mi još jednom iskazali. Svjestan sam i da sam dotakao 'osinje gnijezdo' i da sam navukao mnogo neprijateljstva time što sam izabrao da preispitam sistem doprinosa kinima, tražeći veću efikasnost", naveo je.

Poručio je kako je kao ministar kulture uradio mnoge stvari te da se njegov rad ne može ukaljati, uprkos svim pokušajima.

"Moj rad se ne može ukaljati i zaustaviti tračevima. Institucije imaju previsoku vrijednost i ne smiju se pokoravati razlozima pojedinaca. Potreban mi je lični mir, da budem pored svoje supruge koju volim, ali da prije svega imam odriješene ruke da preduzmem pravne radnje protiv onih koji su mi nanijeli štetu", poručio je.

Na kraju, sada već bivši ministar je naveo kako nikada nije zloupotrijebio novac iz budžeta ministarstva kulture.

"Ovdje je u pitanju moja čast i smatram da je važno djelovati i pokazati apsolutno transparentnost. Nikada nijedan euro iz ministarstva nije potrošen na nepropisne aktivnosti. To sam govorio svuda i to ću dokazati", zaključio je.

Podsjetimo, sam Sangiuliano je priznao da je pokušao zaposliti ljubavnicu Mariju Rosariju Bocciu, a cijela priča široj javnosti postala je poznata tako što je ona na društvenim mrežama objavila informacije o tome kako je postala savjetnica u kabinetu.

To je drugi skandal koji je pogodio Ministarstvo kulture ove godine, budući da je Sangiulianov podređeni, tadašnji državni sekretar za kulturu Vittorio Sgarbi, dao ostavku u februaru nakon što je optužen za prodaju ukradenih umjetničkih djela.