Obraćanje u parlamentu
0

Italijanski ministar odbrane: UNIFIL je od ključnog značaja za okončanje rata u Libanu

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Italijanski ministar odbrane Guido Crosetto izjavio je da je mirovna misija UN-a u Libanu ključna za okončanje rata u regiji i treba je ojačati, a ne povući iz borbenih zona kao što Izrael zahtijeva.

Misija UN-a poznata kao UNIFIL stacionirana je u južnom Libanu kako bi nadzirala neprijateljstva duž crte razgraničenja s Izraelom - područje koje je ovog mjeseca bilo poprište žestokih sukoba između izraelskih vojnika i boraca Hezbolaha koje podržava Iran.

Izrael tvrdi da snage UN-a predstavljaju živi štit za Hezbolah i da je tokom protekle sedmice u više puta pucao na baze UNIFIL-a, ranjavajući nekoliko pripadnika mirovnih snaga. Premijer Benjamin Netanyahu kaže da bi se UNIFIL trebao privremeno "maknuti s puta opasnosti".

Italija je dugo davala veliki doprinos multinacionalnoj operaciji i osudila je Izrael zbog njegovih postupaka, zatezanja odnosa između dvije zemlje, koje su bile vrlo bliske pod vodstvom talijanske premijerke Giorgie Meloni.

"Izrael mora shvatiti da ovi vojnici (UN-a) ne rade ni za jednu stranu. Oni su tu kako bi pomogli u održavanju mira i promicanju regionalne stabilnosti", izjavio je Crosetto danas u parlamentu.

Kazao je da je rezolucija kojom se uspostavlja mandat UNIFIL-a zadnji put revidirana 2006. godine i da je potrebno ažuriranje.

"UNIFIL je složena misija s mandatom koji je teško provesti, ima neadekvatna pravila angažiranja i snage koje nisu opremljene za trenutni sukob", rekao je.

Iako je Italija željela da njen kontingent od 1.000 vojnika ostane unutar operacije UNIFIL, imala je spremne planove evakuacije, sa sedam aviona u pripravnosti ako zatreba.

Crosetto je pozvao Ujedinjene narode da pojačaju kapacitet UNIFIL-a, uključujući stvaranje snaga za brzo raspoređivanje kako bi se povećala sloboda kretanja i dala im se veća vatrena moć, prenosi Reuters.